Αρχισε το ταξίδι της Oλυμπιακής Φλόγας

Eπεισόδιο με ακτιβιστή
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008 11:16
UPD:12:28

A- A A+

Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Φλόγα άρχισε το μακρινό ταξίδι της για το Πεκίνο. Μετά από μία λιτή τελετή στους πρόποδες του Κρονίου Λόφου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, η πρωθιέρεια, Μαρία Ναυπλιώτου, ολοκλήρωσε με επιτυχία την Τελετή Αφής. Πρώτος Λαμπαδηδρόμος θα είναι ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο, Αλέξανδρος Νικολαϊδης.

Παρόντες στην τελετή ήταν ακόμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ με τον επίτιμο πρόεδρο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, δεκάδες μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς Έλληνες και Κινέζοι αξιωματούχοι της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας.

Επεισόδιο με ακτιβιστή από το Θιβέτ

Αναστάτωση προκλήθηκε προς στιγμήν, όταν ακτιβιστής από το Θιβέτ εισέβαλε κατά την ομιλία του κινέζου επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Πεκίνου http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/24/1491703.htm . Ο άνδρας, ο οποίος έφερε πανό διαμαρτυρίας, συνελήφθη. Η είδηση έγινε αμέσως πρώτο θέμα στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ζακ Ρογκ: Δεν βρίσκει ανταπόκριση η σκέψη για μποϊκοτάζ

H σκέψη για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου δεν βρίσκει ανταπόκριση στη διεθνή κοινότητα, σημείωσε σήμερα από την Αρχαία Ολυμπία ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Ζακ Ρογκ.

«Η πλειονότητα των μεγάλων πολιτικών ηγετών δεν επιθυμούν το μποϊκοτάζ. Ο Μπους δεν θέλει μποϊκοτάζ, ο Σαρκοζί δεν θέλει μποϊκοτάζ, ο Μπράουν δεν θέλει μποϊκοτάζ (…) Δεν υπάρχει τάση για μποϊκοτάζ», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΟΕ λίγο πριν την έναρξη της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Πεκίνου.

«Σέβομαι την κρίση των οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, όμως, δεν είναι αντιπροσωπευτικές των χωρών τους», παρατήρησε ο κ. Ρογκ.

«Όλα ξεκίνησαν εδώ. Σήμερα στέλνουμε χιλιάδες αγγελιοφόρους στις πέντε ηπείρους, για να διαδώσουν το μήνυμα της εκεχειρίας», δήλωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

«Αρχίζει το μακρύ ταξίδι προς την Κίνα. Η Ελλάδα θα στείλει σε όλον τον κόσμο το μήνυμα του αθλητισμού και του Ολυμπισμού», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μίνως Κυριακού.

K. Kαραμανλής: Μεταλαμπαδεύουμε τις αρχές της ευγενούς άμιλλας

«Με αισθήματα χαράς και υπερηφάνειας παραδίδουμε σήμερα στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και βεβαίως στο φίλο Κινεζικό λαό την Ολυμπιακή Φλόγα. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παρέστη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας

«Σήμερα, από εδώ, από την Ολυμπία, μαζί με την Ολυμπιακή Φλόγα, μεταλαμπαδεύουμε και τις αρχές της ευγενούς άμιλλας και του ‘’ευ αγωνίζεσθαι’’, τα ελληνικά, πανανθρώπινα -και σήμερα περισσότερο από ποτέ επίκαιρα- μηνύματα της εκεχειρίας, της ειρηνικής συνύπαρξης, της συνεννόησης, της συνεργασίας», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες ευχόμαστε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στον κόσμο να γιγαντώσει το κίνημα των ανθρώπων που ασπάζονται αυτές τις αρχές και αγωνίζονται για αυτά τα ιδανικά».

Πρώτος λαμπαδηδρόμος είναι ο ασημένιος Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο οποίος θα περάσει τη Φλόγα στην Κινέζα Ολυμπιονίκη της κολύμβησης (100μ. πρόσθιο) στην Αθήνα, Λούο Ζούο Γεν.

Θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία επτά ημερών εντός της Ελλάδας η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου με την άφιξη της Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου στις 3 μ.μ. θα παραδοθεί στους Κινέζους διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου, από τα χέρια της Πηγής Δεβετζή, ασημένιας Ολυμπιονίκη της Αθήνας στο τριπλούν.

Συνολικά το Ολυμπιακό Φως θα διανύσει στην Ελλάδα 1.528 χιλιόμετρα, για να καταλήξει τελικά στην Αθήνα, αφού περάσει πρώτα από τα χέρια 605 λαμπαδηδρόμων. Η Φλόγα θα διασχίσει 16 νομούς της χώρας, 43 δήμους, τέσσερις κοινότητες, ενώ θα πραγματοποιηθούν και 29 τελετές αφής βωμών σε συγκεκριμένες πόλεις στη διάρκεια της διαδρομής.

Την τελευταία ημέρα, την Κυριακή 30 Μαρτίου, στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, η φλόγα θα παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή του Πεκίνου 2008 για να συνεχίσει το ταξίδι της προς την Κίνα και στις 8 Αυγούστου να ανάψει το βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο της κινεζικής πρωτεύουσας, γνωστό και ως «Φωλιά του Πουλιού».

Μετά την Αφή θα ακολουθήσει στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου της Ολυμπιακής Ακαδημίας βράβευση εθελοντών, χορηγών και δωρητών που συνέβαλαν στην αποκατάσταση του αρχαιολογικού και ευρύτερου περιβάλλοντος της Αρχαίας Ολυμπίας.


Το ταξίδι της Φλόγας στην Ελλάδα

* ΤΗΝ 1η ΗΜΕΡΑ της λαμπαδηδρομίας, μετά την τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία, η Φλόγα θα περάσει από Πύργο, Ήλιδα, Πάτρα και Μεσολόγγι όπου και θα διανυκτερεύσει.

* ΤΗΝ 2η ΗΜΕΡΑ (25/3) θα περάσει κατά σειρά από Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Μενίδι, ¶ρτα και θα φτάσει στα Ιωάννινα (διανυκτέρευση).

* ΤΗΝ 3η ΗΜΕΡΑ (26/3) μετά το Μέτσοβο, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και τη διανυκτέρευση στη Βέροια, θα συνεχίσει την πορεία της στη Μακεδονία.

* ΤΗΝ 4η ΗΜΕΡΑ (27 Μαρτίου) θα περάσει κατά σειρά από Νάουσα, Σκύδρα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Αρχαία Πέλλα και Θεσσαλονίκη (διανυκτέρευση).

* ΤΗΝ 5η ΗΜΕΡΑ της λαμπαδηδρομίας (28/3), η Φλόγα θα φτάσει στη Λαμία αφού θα έχει περάσει από το Δίον, τη Λάρισα και το Βόλο.

* ΤΗΝ 6η ΗΜΕΡΑ (29/3) θα διανυκτερεύσει στην Ακρόπολη περνώντας από το Αμφιάρειο, το Μαραθώνα και τη Ραφήνα. Η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών θα τη μεταφέρει στον Ιερό Βράχο και η αντίστοιχη των γυναικών θα κάνει την αφή στο βωμό.

* ΤΗΝ 7η ΗΜΕΡΑ (30/3) από την Ακρόπολη θα κατέβει στα χέρια του διεθνή μπασκετμπολίστα Δημήτρη Διαμαντίδη και εν συνεχεία θα προχωρήσει προς το Παναθηναϊκό Στάδιο. Προτελευταίος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο χρυσός πρωταθλητής κολύμβησης στους Πανευρωπαϊκούς του Αϊντχόβεν Γιάννης Δρυμωνάκος που θα παραδώσει τη Φλόγα στην τελευταία λαμπαδηδρόμο στο Στάδιο, την ασημένια παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2008 στο άλμα τριπλούν, Πηγή Δεβετζή.


Μ. Λιάπης: Αριστοι αγώνες στο Πεκίνο...

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στέφθηκε η δοκιμή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που έγινε χθες το πρωί στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη. Τις τελευταίες προετοιμασίες παρακολούθησε χθες ο υπουργός ο οποίος δήλωσε:

«Παραδίδεται η σκυτάλη στην Κίνα, μια μεγάλη χώρα, και κυρίως ένας μεγάλος πολιτισμός. Ο πιο αρχαίος δυτικός πολιτισμός, παραδίδει συμβολικά τα ολυμπιακά ιδεώδη στον πλέον αρχαίο ανατολικό πολιτισμό. Δύο πολιτισμοί διαφορετικοί, αλλά και τόσο όμοιοι. Είμαι βέβαιος, ότι η Κίνα θα οργανώσει άριστους Ολυμπιακούς Αγώνες, και είμαι εξίσου βέβαιος, ότι θα διακριθούν οι αθλητές στους στίβους με πολλά μετάλλια».

Ο κ. Λιάπης αναφέρθηκε και στο Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα και στη δυνατότητα προσέγγισης των δύο λαών μέσω των πολιτιστικών ανταλλαγών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις