Αρχαία Ολυμπία - Επεισόδιο με Θιβετιανό ακτιβιστή

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008 11:28
UPD:12:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

A- A A+

ΘΙΒΕΤΙΑΝΟΣ ακτιβιστής κρατώντας σημαία επιχείρησε πριν από λίγο να διακόψει την ομιλία του επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου Liu Qi κατά την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ο διαδηλωτής απομακρύνθηκε από την αστυνομία, πριν φθάσει στον κ. Liu Qi, ο οποίος συνέχισε την ομιλία του υψώνοντας τον τόνο της φωνής του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τρία άτομα προσπάθησαν να πλησιάσουν το βήμα από το οποίο εκφωνούσε ομιλία ο Κινέζος επικεφαλής της Οργανωτικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ενας εκ των τριών ακτιβιστών κατάφερε να ανοίξει πανό πίσω από τον Κινέζο αξιωματούχο όπου έγραφε: «Μποϊκοτάρετε τη χώρα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ενας άλλος φώναξε «Ελευθερία – Ελευθερία».

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των μεγαλύτερων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Λίγα λεπτά μετά το επεισόδιο, η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου άναψε και ακολούθως δόθηκε στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον πρωταθλητή μας στο Τάεκβοντό, Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Με τη σειρά του ο αργυρός Ολυμπιονίκης στους Αγώνες της Αθήνας θα δώσει τη δάδα στη Κινέζα κολυμβήτρια Luo Xuejuan (χρυσή Ολυμπιονίκη του 2004), αρχίζοντας τη λαμπαδηδρομία των 137.000 χλμ, διαμέσου πέντε ηπείρων, που θα καταλήξει στο Πεκίνο στις 8 Αυγούστου για την έναρξη των αγώνων.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 10 Μαρτίου ακτιβιστές θιβετιανής καταγωγής άναψαν δάδα έξω από την Αρχαία Ολυμπία στο πλαίσιο παγκόσμιας κλίμακας εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την κινεζική κυριαρχία στο Θιβέτ. Αποπειράθηκαν να ανάψουν τη δάδα εντός του αρχαιολογικού χώρου, αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή