ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα επιδιώκει λύση και όχι την τιμωρία της ΠΓΔΜ

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008 14:09
A- A A+

Η Ελλάδα επιδιώκει τη λύση και όχι την τιμωρία της ΠΓΔΜ, ξεκαθάρισε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δηλώσεις του για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

«Η ελληνική επιδίωξη εξ αρχής ήταν να υπάρξει λύση. Τώρα αν θα επιτευχθεί λύση ή όχι, αυτό εξαρτάται από την άλλη πλευρά γιατί εμείς στο δρόμο για μια λύση στο σημείο της σύγκλισης τον έχουμε καλύψει. Ο χρόνος είναι οριακά επαρκής», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Aναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με τον Σκοπιανό ομόλογό της, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως υπήρξε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση. «Αυτό ως βήμα ήταν ένα βήμα προς μια κατεύθυνση λύσης που επιδιώκει η Ελλάδα. Η Ελλάδα επιδιώκει την λύση, δεν επιδιώκει την τιμωρία του γειτονικού κράτους.

Αν δεν υπάρξει λύση, ισχύει απολύτως η τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν και στο εσωτερικό των Σκοπίων και το πόσο επηρεάζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε: «... Εχει ανοίξει, έστω και την ύστατη στιγμή ένας ευρύς δημόσιος διάλογος στη γειτονική χώρα για το τι θα γίνει με το θέμα της ονομασίας. Όμως ταυτόχρονα τα μηνύματα που έρχονται είναι σε μεγάλο βαθμό αντιφατικά και πολλές φορές αλληλοαναιρούμενα. Το συμπέρασμα επομένως είναι ότι αυτό που θα κρίνει τελικά την επίτευξη όχι μιας αποδεκτής λύσης, είναι οι θέσεις που επίσημα θα κατατεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τα Σκόπια και όχι ο δημόσιος διάλογος».

Όσο για την ονομασία «Νέα Μακεδονία», που ακούγεται τελευταία, ο εκπρόσωπος ήταν σαφής: «Η ελληνική θέση είναι αυτή που έχει επισήμως διακηρυχθεί, ότι επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υπάρξει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων». «Είναι μια τίμια και ειλικρινής θέση, αλλά όλα θα κριθούν στο πεδίο της διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή