OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η συνάντηση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ.
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Νίμιτς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι έδωσε συγκεριμένη πρόταση στα δύο μέρη με όνομα με γεωγραφική διάσταση. Σημείωσε ότι οι δύο πρέσβεις θα επιστρέψουν στις χώρες τους για να διαβουλευτούν με τις κυβερνήσεις τους και πως ο ίδιος είναι διαθέσιμος οποιαδήποτε στιγμή να συνεχίσει τη διαδικασία.
Επίσης δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα εφαρμογής μιας πιθανούς συμφωνίας.
Ντ. Μπακογιάννη: Οι δηλώσεις Γκρούεφσκι προδικάζουν αρνητικό αποτέλεσμα
Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε δηλώσει ότι τα περί εκβιασμού τα οποία ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προδίκαζαν αρνητικό αποτέλεσμα της κρίσιμης συνάντησης στην έδρα του ΟΗΕ:
«Οι δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι λίγες μόνον ώρες πριν από την έναρξη της σημερινής κρίσιμης συνάντησης στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν βοηθούν την όλη προσπάθεια με το να προδικάζουν ουσιαστικά ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Εμείς που πιστεύουμε σε αυτήν τη διαδικασία δεν θα ακολουθήσουμε αυτήν τη λογική. Το χρονικό διάστημα έως το Βουκουρέστι είναι οριακά επαρκές για μία συνεκτική, πρακτική και εφαρμόσιμη λύση», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, κ. Γκρούεφσκι .
"Η Ελλάδα με τις γνωστές θέσεις της, με μετριοπάθεια και ειλικρίνεια, έχει προτείνει εδώ και καιρό διέξοδο στο δεκαεπτάχρονο αδιέξοδο με μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η σταθερή αυτή μας θέση θα καταγραφεί και στη σημερινή συνάντηση της Νέας Υόρκης. Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι συμμαχικές σχέσεις, σχέσεις αλληλεγγύης και η σταθερότητα δεν χτίζονται πάνω σε σοβαρές εκκρεμότητες», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.
Oι δηλώσεις Γκρούεφσκι
"Δεν μπορώ να είμαι τόσο αισιόδοξος, όσο είμαι ρεαλιστής σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας. Η κατάσταση είναι τέτοια που η Ελλάδα έχει πρόθεση να θέσει βέτο εφόσον δεν αποδεχτούμε τον εκβιασμό της. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε εκβιασμό, με τον τρόπο που θέλει η Αθήνα. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει βέτο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τότε οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας θα περιέλθουν σε βαθιά κρίση και κατά πάσα πιθανότητα θα διακοπούν", ανέφερε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον Εσθονό ομόλογό του Αντρους Ανσιπ.
"Το βέτο της Ελλάδας θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες της Μακεδονίας και θα υπάρξουν μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε μία τέτοια περίπτωση, η χώρα μας θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει με την εφαρμογή των μέτρων για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών της. Πιθανόν θα περιμένει κάποια άλλη ευκαιρία, τα επόμενα χρόνια ή και δεκαετίες, για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά θα ξεπεράσει αυτή την περίοδο. Όμως η Ελλάδα θα προκαλέσει ζημιά, τόσο σε εμάς, όσο και στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ, καθώς και στον ίδιο της τον εαυτό", είπε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.
" Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις τρεις χώρες (σ.σ. εννοεί Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ) είναι προς το συμφέρον της Συμμαχίας. Η απόφαση της Ελλάδας (για βέτο) στρέφεται κατά του ίδιου του ΝΑΤΟ. Ωστόσο αυτό δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε την πορεία μας για τη δημιουργία μίας σύγχρονης και ισχυρής χώρας".
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ