Σ. Χατζηγάκης: «Ποτέ η Δικαιοσύνη δεν ήταν πιο ανεξάρτητη και πιο αντικειμενική»

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008 14:41
A- A A+

«Ποτέ η Δικαιοσύνη δεν ήταν πιο ήμερη, πιο ανεξάρτητη, πιο αντικειμενική από τις ημέρες μας». Με τη φράση αυτή απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ περί παρεμβάσεων της κυβέρνησης στο έργο της δικαστικής εξουσίας, στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, επικαλέστηκε την ύπαρξη 14 παρεμβάσεων και χειρισμών εκ μέρους της κυβέρνησης και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης για τη διευθέτηση αντίστοιχων υποθέσεων προς όφελος της κυβέρνησης.

«Μόνον ένας αφελής θα μπορούσε να πιστέψει ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, όταν οι υποθέσεις έχουν μονίμως μια ευνοϊκή πορεία για την κυβέρνηση», αντέτεινε ο κ. Ρόβλιας επικαλούμενος σειρά υποθέσων (υπόθεση Ζαχόπουλου, Siemens, υποθέσεις υποκλοπών, απαγωγών των Πακιστανών, το πόρισμα Ζορμπά, την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απεργία της ΔΕΗ κ.α.)

«Η χειρότερη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είναι εκείνη που γίνεται την ώρα της διερεύνησης της υπόθεσης», απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης και τόνισε: «Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είναι και οι ύβρεις όταν δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις της».

Με τη σειρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, σημείωσε πως το πρόβλημα είναι διαχρονικό. «Η παρέμβαση Σανιδά ξεπερνά κάθε όριο βεβαίως, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά: Η σημερινή κυβέρνηση,όπως και οι προκάτοχοί της, επιχειρούσαν να χρησιμοποιήσουν τη Δικαιοσύνη και να μην την έχουν εμπόδιο στο δρόμο της. Θέλουν το διορισμό της ηγεσίας της,ώστε να μπορούν να ελέγχουν όλη την κλίμακα των δικαστικών λειτουργών.Φτάνει πια, η υποκρισία και των δύο κομμάτων», παρατήρησε.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως «δικαιολογημένα ο οιοσδήποτε πολίτης συμπεραίνει ότι σε κρίσιμες υποθέσεις που έχουν έντονο πολιτικό χρώμα, η Δικαιοσύνη λειτουργεί και δείχνει υποταγμένη σε κυβερνητικές επιλογές». «Είναι πολλές φορές -τόνισε- που η Δικαιοσύνη εμφανίζεται τρέμουσα μπροστά στην εκτελεστική εξουσία - και αυτό είναι, ό,τι χειρότερο για τη λειτουργία του πολιτεύματος και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Τέλος, από το ΛΑ.Ο.Σ. ο Θανάσης Πλεύρης (ΛΑΟΣ) παρ' ότι παραδέχθηκε πως «υπάρχουν πιέσεις και στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό», επεσήμανε πως «δεν είναι δυνατόν να χαρίσουμε την απονομή της δικαιοσύνης στις διορισμένες ανεξάρτητες αρχές». «Ή σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη στο σύνολό της,ή δεν την σεβόμαστε... Δεν είναι δυνατόν να ερχόμαστε εμείς, ως νομοθετικό σώμα, με έναν έλεγχο να κρίνουμε τους δικαστικούς λειτουργούς. Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ήταν και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών του ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της παρέμβασης Σανιδά για την απεργία στη ΔΕΗ, επισημαίνονετας πως αυτή έγινε κατόπιν προσκλήσεως του διοικητή της Επιχείρησης: «Τι έπρεπε να κάνει ο κος Σανιδάς; Να την βάλει στο αρχείο; Ποιος είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και ποιος σκυλεύει τους κοινωνικούς αγώνες;» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγάκης.

«Δεν μπορείτε να κατηγορείτε την κυβέρνηση για αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης - το παρελθόν σας είναι βαρύ για την ανεξαρτησία της. Συνέλθετε, κοιτάξτε με σοβαρότητα να αντιμετωπίσετε τα πράγματα και να μην επαναλαμβάνεστε, αν θέλετε να σας σεβαστεί ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο κ. Χατζηγάκης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή