Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του AIDS στην Ασία κρούει ο ΟΗΕ

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008 19:28
A- A A+

Ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS στην Ασία θα έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 8 εκατομμύρια μέχρι το 2020, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για την καταπολέμησή του, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Ο αριθμός αυτός θα συγκρατηθεί στα 3 εκατομμύρια εάν ληφθεί άμεσα μία δέσμη μέτρων, σύμφωνα με την Επιτροπή για το AIDS στην Ασία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί στην Ασία, με 440.000 από αυτούς να χάνουν σε ετήσια βάση τη ζωή τους.

«Εφαρμόζοντας τις συστάσεις της Επιτροπής οι χώρες της Ασίας μπορούν να αποτρέψουν μαζική αύξηση των προσβολών και των θανάτων, να προκαταλάβουν τις οικονομικές απώλειες και να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους από την ανέχεια» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Το ΕΪΤΖ αποτελεί την πρωταρχική αιτία θανάτου κι απώλειας ημερών εργασίας μεταξύ ανθρώπων του ηλικιακού φάσματος 15 και 44 ετών στην Ασία, τονίζεται στην έκθεση. Η επιτροπή συστήνει μία ετήσια επένδυση 30-50 σεντς ανά κεφαλή σε προγράμματα πρόληψης. Ξοδεύοντας μάλιστα ένα δολάριο ανά κεφαλή, οι χώρες αυτές μπορούν να εφαρμόσουν ευρύτερες μεθόδους αντιμετώπισης, που θα περιλαμβάνουν και τη θεραπεία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή