Επανέρχεται παλιά πρόταση στη σκιά νέων γεγονότων

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008 21:35

A- A A+

Οσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τόσο το Πεκίνο εντείνει την καταστολή, γιατί εκτιμά ενδεχομένως ότι υπάρχουν περισσότεροι λόγοι να σκληρύνει τη στάση του, παρά να ακολουθήσει μια χαλαρότερη πολιτική.

Η προτεραιότητα για το Πεκίνο είναι να μη χαλάσει η γιορτή του Αυγούστου, που θεωρείται για το καθεστώς λόγος εθνικής υπερηφάνειας. Κι όμως: το 2001, οι αρχές είχαν υποσχεθεί πως αν ανετίθετο η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στην Κίνα, θα σημειώνονταν πρόοδοι στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εκτιμά ότι η Ολυμπιάδα θα ενισχύσει τις ατομικές ελευθερίες στην Κίνα, στον ίδιο βαθμό που το κάνει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα αυτή. Δηλαδή καθόλου.

Την περασμένη Δευτέρα ακτιβιστές προσπάθησαν να διακόψουν την ομιλία στην αρχαία Ολυμπία του προέδρου της Κινεζικής οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, διαμαρτυρόμενοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της Κίνας. Στις 26 Μαρτίου ευρωβουλευτές τούς μιμήθηκαν φορώντας μπλουζάκια που παρουσίαζαν τους Ολυμπιακούς Κύκλους σαν χειροπέδες.

Η «Bild» φιλοξενεί συνέντευξη με τον Γερμανό χριστιανοδημοκράτη, ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ, ο οποίος προτείνει να διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες μόνο στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο ότι «θα μειωθεί έτσι το κόστος της διοργάνωσης, αφού οι αγώνες θα διεξάγονται σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις και δεν θα απαιτείται η κατασκευή νέων», αλλά «θα αποφεύγεται στο εξής το φαινόμενο, δικτατορίες όπως αυτή της Κίνας να εκμεταλλεύονται τους Αγώνες για προπαγανδιστικούς στόχους».

Η πρόταση δεν είναι καινούρια. Τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα πρότεινε με κύριο άρθρο της στις 31 Αυγούστου 2004 η εφημερίδα «The Νew York Times», μετά την επιτυχή διοργάνωση.

Και παλαιότερα, το 1976, και ενώ υπήρχε προβληματισμός για το μέλλον των Ολυμπιακών μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά των ισραηλινών αθλητών στο Μόναχο το 1972, ο γερουσιαστής Μπιλ Μπράντλεϊ επιχειρηματολογούσε για τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών στην Ελλάδα.

Λίγο αργότερα, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής πρόβαλλε την ιδέα, την οποία επανέφερε το 1980, για τη δημιουργία μιας ελεύθερης διεθνούς ζώνης δίπλα στην αρχαία Ολυμπία για τη μόνιμη τέλεσή τους.

Αν η διεθνής κοινότητα θέλει να αποφύγει τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των Αγώνων για πολιτικούς στόχους, και είναι έτοιμη να επωμισθεί και μέρος του κόστους ή έστω το κόστος ασφαλείας, ας συζητηθεί η πρόταση.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή