Ντ. Μπακογιάννη: Δεν έχουμε άγχος για την εξεύρεση λύσης

«Δεν θέλουμε μία προσχηματική λύση» - Εστάλη η απάντηση στον Μ. Νίμιτς
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2008 13:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

A- A A+

Η νέα πρόταση Νίμιτς «είναι μία πρόταση που απέχει απ' αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λύση κοινώς αποδεκτή. Εχουμε, ήδη, απαντήσει στον κ.Νίμιτς για τα σημεία της πρότασης που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως έχουν και για εκείνα που πιστεύουμε ότι χρήζουν αποσαφηνίσεων». Τα παραπάνω τόνισε κατά την ομιλία της στην Κ.Ο. της ΝΔ, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στην τελευταία πρόταση του Αμερικανού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Η Ελλάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου (2-4 Απριλίου), αλλά και μετά, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Μέχρι τότε όμως, δεν μπορούμε και δεν θα συμφωνήσουμε σε πρόσκληση του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά ότι μη λύση σημαίνει και μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της χώρας μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται αμείωτη, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για μία ουσιαστικά βιώσιμη λύση, μία λύση δηλαδή που θα είναι συνεκτική, λειτουργική και εφαρμόσιμη. Αυτό απαιτεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην περιοχή. Δεν θέλουμε μία προσχηματική λύση, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: Επιθυμούμε την ουσιαστική λύση, αλλά δεν έχουμε άγχος να την πετύχουμε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κυρίως δεν χρειαζόμαστε φύλλο συκής.

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος δεν είναι πολιτική περιχαράκωσης παρατήρησε η υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει το βάρος της ευθύνης μίας δύσκολης διαπραγμάτευσης και συνέχισε λέγοντας: Δεν φοβηθήκαμε το διάλογο αντίθετα τον επιδιώξαμε… Μιλήσαμε στους διεθνείς συνομιλητές μας κοιτώντας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, κερδίζοντας τη συμπαράσταση τους.

Η Ελλάδα, είπε η κ. Μπακογιάννη, επεδίωξε και πέτυχε μία νέα προσέγγιση και μία νέα κινητικότητα για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, το οποίο είχε τελματώσει, το δε διεθνές ενδιαφέρον είχε ατονίσει, με αποτέλεσμα μαζικές αναγνωρίσεις της γείτονος. Η κυβέρνηση μίλησε με καθαρότητα για μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για την προβολή των θέσεων της χώρας μας.

Στο διάστημα αυτό πείσαμε για την εποικοδομητική μας στάση και για την ειλικρινή μας διάθεση για εξεύρεση ουσιαστικής λύσης. Ωστόσο οι προσπάθειες προσέκρουαν πάντα στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς, παρατήρησε η υπουργός Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή