Επιφυλακτικός ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ - Σκέψεις για δημοψήφισμα

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2008 14:03
UPD:14:04
A- A A+

Επιφυλακτικός εμφανίζεται, σύμφωνα με μερίδα του σημερινού Τύπου των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέναντι στην τελευταία πρόταση Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

Ωστόσο, η εφημερίδα «Ντνέβνικ» αναφέρει ότι διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Έθνη σημειώνουν πως η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία, γιατί η πρόταση είναι δίκαιη και δεν θέτει σε κίνδυνο τη "μακεδονική" -όπως αναγράφεται- εθνική ταυτότητα, ενώ μπορεί να θέσει τέλος στη μακροχρόνια διένεξη με την Ελλάδα και να ανοίξει το δρόμο για τη χώρα προς το ΝΑΤΟ.

«Θα είναι πολύ θετικό εάν η "Μακεδονία" κατανοήσει τη σημασία αυτής της πολιτικής στιγμής και εάν πολύ γρήγορα απαντήσει θετικά στην τελευταία πρόταση», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» γράφει ότι ο κ. Γκρούεφσκι εμφανίζεται να έχει μεγάλες επιφυλάξεις έναντι της πρότασης αυτής του κ. Νίμιτς, παρά το γεγονός ότι με τη νέα πρόταση δεν ζητείται αλλαγή του Συντάγματος, ούτε της ονομασίας στα διαβατήρια.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες της «Ουτρίνσκι Βέσνικ», ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας εργάζεται προς την κατεύθυνση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για ενδεχόμενη αλλαγή της ονομασίας.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από τα Σκόπια για την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή