Παρουσιάστηκε το «Εθνικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης»

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2008 19:05
A- A A+

Το «Εθνικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης», το οποίο θα εφαρμοστεί στην Δ΄ Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Το Σχέδιο Δράσης Ανάπτυξης του Τομέα Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου, υλοποιείται με τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου της ΕΕ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία-Πρόνοια» 2000-2006 (www.ygeia-pronoia.gr ).

Ο υφυπουργός Υγείας κατά την ομιλία του σημείωσε πως πρόκειται για μία ολοκληρωμένη Στρατηγική που εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης διαδικασίας επίτευξης των προτεραιοτήτων της αναθεωρημένης Στρατηγικής της Λισσαβόνας, επιδιώκοντας τη διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών της χώρας με την προώθηση στρατηγικών μεταρρυθμίσεων στο σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρόσθεσε πως «εγκαινιάζεται μία διαδικασία εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων στρατηγικών, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την κοινωνική ένταξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Παράλληλα προσδιόρισε τις ομάδες στόχου του Εθνικού Προγράμματος, οι οποίες αφορούν σε άτομα ή ομάδες που αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους λόγω των ακόλουθων σωρευτικών ή διαζευκτικών παραγόντων:

-Μακροχρόνια ανεργία που δεν καλύπτεται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

-Έλλειψη επαρκών εισοδηματικών πόρων, η οποία οδηγεί όχι απλώς σε αδυναμία εξασφάλισης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης αλλά και σε προβλήματα επιβίωσης / περιθωριοποίησης / παραβατικής συμπεριφοράς

-Έλλειψη σταθερών οικογενειακών δεσμών

-Αναπηρία

-¶σχημη κατάσταση υγείας

-Διαβίωση σε περιοχή με πολλαπλά μειονεκτήματα (υποβαθμισμένες αστικές περιοχές στο πλαίσιο των οποίων συσσωρεύονται και αλληλοτροφοδοτούνται παράγοντες κοινωνικού αποκλεισμού / ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές)

-Ακατάλληλες συνθήκες στέγασης / έλλειψη στέγης

-Υπερχρέωση

-Διαβίωση ως μέλος ομάδας με θρησκευτικές / πολιτιστικές ιδιαιτερότητες

-Μετακίνηση σε μία άλλη χώρα με την ιδιότητα αιτούντος άσυλο, αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή οικονομικού μετανάστη.

Κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε, ότι βασικός στόχος του Εθνικού Προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, είναι η ενδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους, με στοχευμένες πολιτικές πρόληψης και καταπολέμησης του αποκλεισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή