Παραμένουν οι διαφορές ΗΠΑ-Ρωσίας για την αντιπυραυλική άμυνα

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008 08:31
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος στη διάρκεια των συνομιλιών με τη Ρωσία για το θέμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχουν ξεπεραστεί.

Οι τελευταίες συνομιλίες που έγιναν στην Ουάσινγκτον αποτελούν συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησαν στη Μόσχα η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις και ο υπουργός ¶μυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, οι οποίοι έδωσαν στους Ρώσους πρόσβαση στα αμερικανικά σχέδια για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία.

«Διανύσαμε αρκετό δρόμο... αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που είναι αρμόδιος για θέματα ελέγχου εξοπλισμών και διεθνούς ασφάλειας, Τζον Ροντ.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις θέσεις τους για την αντιπυραυλική άμυνα και άλλα βασικά θέματα για τις διμερείς σχέσεις. Ερωτηθείς εάν νομίζει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το έγγραφο για τα στρατηγικά θέματα, που περιλαμβάνει την αντιπυραυλική άμυνα, μέχρι τη συνάντηση Μπους- Πούτιν, ο Νταν Φράιντ, κορυφαίο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Δεν γνωρίζω». «Δεν θα φύγουν από τις θέσεις όπου έχουν εκφράσει διαφωνίες, αλλά δεν θα βάλουν και εμπόδια», πρόσθεσε ο Φράιντ, αναφερόμενος στη στάση της ρωσικής πλευράς.

Ο Τζον Ροντ δήλωσε εξάλλου ότι οι δύο πλευρές εργάζονται εντατικά, αλλά δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα επιτευχθεί τελικώς κάποια συμφωνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή