Πιθανή «στρατιωτική απειλή» οι ΗΠΑ για τους περισσότερους Ευρωπαίους

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του «France 24» και της «International Herald Tribune»
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008 08:51
A- A A+

Περισσότεροι από ένας στους δέκα πολίτες πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών βλέπουν τις ΗΠΑ ως μια πιθανή στρατιωτική απειλή για την πατρίδα τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την «Harris Interactive» για το τηλεοπτικό δίκτυο «France 24» και την εφημερίδα «The International Herald Tribune», το 14 % των ερωτηθέντων στη Βρετανία και την Γερμανία δηλώνουν πως η ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελούν απειλή. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13% στην Ισπανία, 11% στη Γαλλία και 10% στην Ιταλία.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες, εκτός από τους Ισπανούς, θεωρούν ότι το Ιράν αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική απειλή για τη χώρας τους. Αντίθετα οι Ισπανοί πολίτες (ποσοστό 30%) πιστεύουν ότι το Ιράκ είναι μεγαλύτερη απειλή.

Επίσης απειλή θεωρούν και τη Ρωσία, σε μεγαλύτερο ποσοστό οι Βρετανοί και ακολουθούν Γερμανοί και Γάλλοι.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνουν πως θέλουν να διατηρηθεί το ΝΑΤΟ, με μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στους Γερμανούς (67%) και μικρότερο στους Ισπανούς (51%).

Τέλος, μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων δηλώνει αντίθετη με τα σχέδια των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν αντιπυραυλικό σύστημα σε ανατολικές χώρες, όπως η Πολωνία και η Δημοκρατία της Τσεχίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή