Σύσκεψη για την κλιματική αλλαγή στην Μπανγκόκ

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008 13:18
A- A A+

H Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει πίεση για να συνεχισθεί η πρόοδος, όταν θα αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις ενόψει της κατάρτισης της νέας συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης στις 31 Μαρτίου.

Οι συσκέψεις, που θα διαρκέσουν μια ολόκληρη εβδομάδα, σηματοδοτούν την πρώτη σύνοδο διαπραγματεύσεων από τότε που η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Μπαλί, τον περασμένο Δεκέμβριο, αποφάσισε να συναφθεί η συμφωνία έως τα τέλη του 2009.

νέα συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόλις εκπνεύσει το 2012 η ισχύς των στόχων που καθορίζονται στο Πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας δήλωσε τα εξής: «Η σύνοδος στο Μπαλί επέφερε τη ριζική ανατροπή που ήθελε η Ευρώπη και όλα τα μέρη θα πρέπει πλέον να φροντίσουν να συνεχισθούν οι προσπάθειες, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις επιτυχώς έως το τέλος του επόμενου έτους.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα και χρειαζόμαστε μια συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο που συνεπάγεται την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών, ώστε η υπερθέρμανση του πλανήτη να μην προσλάβει τις προβλεπόμενες καταστροφικές διαστάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να εξακολουθήσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο δίνοντας το παράδειγμα, όπως έπραξε με τη φιλόδοξη δέσμη μέτρων για το κλίμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πρότεινε η Επιτροπή τον Ιανουάριο».

Από το Μπαλί στην Κοπεγχάγη

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, έπειτα από δύο χρόνια ανεπίσημων διαπραγματεύσεων σχετικά με τις μελλοντικές διεθνείς δράσεις, η διάσκεψη του Μπαλί κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με το κλίμα για την περίοδο μετά το 2012 και να ολοκληρωθούν κατά τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 2009. Στο Μπαλί επιτεύχθηκε επίσης συμφωνία για ένα «οδικό χάρτη» στον οποίο χαράσσονται οι κατευθυντήριες γραμμές που θα καθοδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις και στον οποίο καθορίζονται οι κύριοι τομείς που θα πρέπει να ρυθμιστούν στη νέα συμφωνία .

Όπως έγινε και στον προηγούμενο ανεπίσημο κύκλο διαβουλεύσεων, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε δύο παράλληλα επίπεδα. Στο ένα συμμετέχουν τα 192 αντισυμβαλλόμενα μέρη στη σύμβαση — Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο άλλο παίρνουν μέρος τα 178 αντισυμβαλλόμενα μέρη στο Πρωτόκολλο του Κιότο, με σκοπό τη χάραξη των μελλοντικών στόχων σχετικά με τις εκπομπές για τις ανεπτυγμένες χώρες.

Η συνάντηση της Μπανγκόκ θα αποτελέσει την πρώτη σύνοδο της νέας ειδικής ομάδας εργασίας για τις δράσεις μακροχρόνιας συνεργασίας βάσει της Σύμβασης. Η ΕΕ, όπως υπογραμμίζει, θα επιθυμούσε να εκδοθεί μια συνολική απόφαση η οποία θα θεσπίζει ένα διεξοδικό και ουσιαστικό πρόγραμμα εργασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει τους βασικούς στόχους της μελλοντικής συμφωνίας (ή του «κοινού οράματος»), να μειωθούν οι εκπομπές, να υπάρξει η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και να συντελεσθεί η μεταφορά τεχνολογίας και χρηματικών πόρων. Στο πρόγραμμα εργασίας θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προβλέπεται και η αποτελεσματική συμμετοχή τόσο του ιδιωτικού τομέα, όσο και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ θα πρέπει να γίνουν οι προετοιμασίες για την επόμενη ετήσια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που θα συνέλθει στο Πόζναν της Πολωνίας το Δεκέμβριο του 2008.

Ταυτόχρονα, η υφιστάμενη ειδική ομάδα εργασίας για τις περαιτέρω δεσμεύσεις όσον αφορά τα αντισυμβαλλόμενα μέρη του παραρτήματος I βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο θα διοργανώσει το πρώτο μέρος της πέμπτης συνόδου της. Οι προσπάθειες της εστιάζονται στη διερεύνηση των μέσων που θα βοηθήσουν τις ανεπτυγμένες χώρες να επιτύχουν τους μελλοντικούς στόχους σχετικά με τις εκπομπές και ιδίως στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν μελλοντικά ο Μηχανισμός Καθαρής Ανάπτυξης του Πρωτοκόλλου και ο Κοινός Μηχανισμός Εφαρμογής, για τους οποίους η ΕΕ πιστεύει ότι χρειάζεται να μεταρρυθμιστούν για να παραμείνουν αποτελεσματικοί, στους μελλοντικούς κανόνες λογιστικής καταγραφής για τις χρήσεις γης, τις μεταβολές των χρήσεων γης και τη δασοκομία, οι οποίοι είναι αναγκαίο να βελτιωθούν, ώστε να αντικατοπτρίζουν πραγματικά το ρόλο που παίζουν στον περιορισμό των εκπομπών, στην ενίσχυση των αποδεκτών διοξειδίου του άνθρακα (καταβόθρες) και στην ανάπτυξη του εφοδιασμού με αειφόρες πηγές βιοενέργειας και με προϊόντα ξύλου,

στα αέρια θερμοκηπίου που πρέπει να περιορισθούν και στο πεδίο εφαρμογής των μελλοντικών δράσεων στους εκάστοτε κλάδους που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τις εκπομπές από τις διεθνείς αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές.

Η πρόταση της Ε.Ε.

Εκείνο που προέχει για την ΕΕ είναι να καθορισθεί στην επικείμενη παγκόσμια συμφωνία ως στόχος να περιορισθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2°C πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, ώστε η κλιματική αλλαγή η να μην φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, στα οποία θα μπορούσαν να επέλθουν μη αναστρέψιμες και κατά πάσα πιθανότητα ολέθριες μεταβολές. Για να διατηρηθεί η θερμοκρασία εντός των πλαισίων αυτού του ανωτάτου ορίου, θα απαιτηθεί να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμια κλίμακα κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 50% από τα επίπεδα του 1990 έως τα μέσα του αιώνα.

Το πρώτο βήμα που προτείνει η ΕΕ είναι να δεσμευθούν οι ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις συλλογικές εκπομπές αερίων τους σε επίπεδα κατώτερα κατά 30% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2020. Οι ηγέτες της ΕΕ ανέλαβαν τη δέσμευση να προβεί η ΕΕ σε αυτή την περικοπή κατά 30%, εάν οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες δεσμευθούν να προχωρήσουν σε ανάλογες περικοπές και εάν οι πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες συμβάλουν προσηκόντως, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Οι ηγέτες της ΕΕ ανέλαβαν επίσης τη δέσμευση να περικόψει η ΕΕ τις εκπομπές της κατά τουλάχιστον 20% κατά την ίδια χρονική περίοδο, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβουν οι άλλες χώρες, για να μετασχηματισθεί η Ευρώπη σε μια οικονομία υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η δέσμη προτάσεων της Επιτροπής της 23ης Ιανουαρίου που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (CARE) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων αυτών και στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο για τη δέσμευση της ΕΕ να λάβει σοβαρά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επόμενα βήματα

Η Μπανγκόκ είναι η πρώτη από τις τέσσερεις συνόδους διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν εφέτος. Η επόμενη θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Βόννη της Γερμανίας, η Τρίτη θα γίνει στα τέλη Αυγούστου (σε μέρος που δεν έχει ακόμη ορισθεί), ενώ η τέταρτη θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Πόζναν, τον Δεκέμβριο.

Περαιτέρω πληροφορίες:

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις σελίδες της ΓΔ ENV για την κλιματική αλλαγή http://ec.europa.eu/environment/climat/home_en.htm

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή