Ντ. Μπακογιάννη: «Η αναχρονιστική στάση των Σκοπίων υποδαυλίζει τις εντάσεις»

Συνέντευξη στη Frankfurter Allgemeine Zeitung
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008 18:51
A- A A+

Με υπέρτιτλο «Συνομιλία με την ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Μπακογιάννη» τίτλο «Ο αναχρονισμός των Σκοπίων υποδαυλίζει εντάσεις» και υπότιτλο «Η Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη αιτιολογεί για ποιο λόγο η Αθήνα είναι αντίθετη στην πρόσκληση της Μακεδονίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα» η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Μπακογιάννη, στον δημοσιογράφο Michael Martens.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος : Η Ελλάδα απειλεί να εμποδίσει την ένταξη του βόρειου γείτονά της στο ΝΑΤΟ. Υφίσταται η δυνατότητα ενός συμβιβασμού, ο οποίος θα επιτρέψει στη «Μακεδονία» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό της όνομα;

κα Μπακογιάννη : Ένας συμβιβασμός είναι ακριβώς αυτό, πάνω στο οποίο εργαζόμαστε. Μιλάμε για τη γεωγραφική περιοχή, η οποία αποκαλείται Μακεδονία και βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων -αυτή είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή επιβαρυμένη από την ιστορία της. Η ονομασία «Μακεδονία» δεν σχετίζεται αποκλειστικά με μια ορισμένη χώρα. Πάντα χρησιμοποιείτο για να περιγράψει μια μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή, από την οποία περίπου ποσοστό 51% ανήκει στην Ελλάδα, 38% στην πΓΔΜ και 9% στη Βουλγαρία. Αυτό που λέει η Ελλάδα είναι ότι η μονοπώληση της ονομασίας «Μακεδονία» από ένα και μοναδικό κράτος δεν συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η γεωγραφική πραγματικότητα. Αυτό αντικατοπτρίζεται και σε δύο αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε μία της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Εμείς πιέζουμε τους φίλους μας στα Σκόπια να καταλήξουμε από κοινού σε μια εδώ και μεγάλο διάστημα εκπρόθεσμη, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, λύση μιας σύνθετης ονομασίας, η οποία θα εμπεριέχει τον γεωγραφικό όρο «Μακεδονία», αλλά και θα καθιστά σαφή τον διαχωρισμό από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Δημοσιογράφος : Μετά τη συνάντησή μαζί σας στην Αθήνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jaap de Hoop Scheffer, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει μεν το δικαίωμα να αντιταχθεί στην ένταξη ενός νέου μέλους στη Συμμαχία, για τα κράτη όμως δεν υπάρχει «(έννομο) δικαίωμα ένταξης». Έχετε την εντύπωση ότι οι άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτό το θέμα;

κα Μπακογιάννη : Αναμφίβολα. Η Ελλάδα υπήρξε πάντα ένας αξιόπιστος και διαρκής υποστηρικτής της ευρω-ατλαντικής προοπτικής των γειτονικών της κρατών. Στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι θα υποστηρίξουμε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση για ένταξη της Κροατίας και της Αλβανίας. Σε προηγούμενους γύρους διεύρυνσης η Συμμαχία επέμενε πάντα με επιμονή στο ότι οι υποψήφιες χώρες πρέπει να πληρούν το κριτήριο των καλών γειτονικών σχέσεων. Επίσης το ΝΑΤΟ προώθησε σταθερά την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων όχι μόνο ανάμεσα στις υποψήφιες, αλλά και έναντι γειτονικών τρίτων κρατών, τα οποία δεν ήταν μέλη της Συμμαχίας. Τώρα όμως επιθυμεί να ενταχθεί μία χώρα, χωρίς να έχει επιλύσει ένα υφιστάμενο ζήτημα, το οποίο υποσκάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και το οποίο επιδρά αρνητικά στις σχέσεις με έναν παλαιό σύμμαχο, ο οποίος είναι μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.

Δημοσιογράφος : Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Nimetz, έχει κάνει πολλές προτάσεις, μεταξύ άλλων «¶νω Μακεδονία», και «Νέα Μακεδονία». Γίνονται αποδεκτές αυτές οι προτάσεις από την Ελλάδα;

κα Μπακογιάννη : Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές εποικοδομητικά και ανοικτά. Επιδείξαμε μεγάλη ευελιξία στην αναζήτηση μιας λύσης, από την οποία έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διανύσει από μόνη της τα δυο τρίτα της απόστασης και ελπίζουμε ότι τώρα οι φίλοι μας από τα Σκόπια κάπου θα μας συναντήσουν. Οι αναφερθείσες ονομασίες μπορούν να αποτελέσουν βάση για συζητήσεις.

Δημοσιογράφος : Ο ΥΠΕΞ της Μακεδονίας, Milososki, λέει, ότι σύμφωνα με την ελληνική λογική μπορεί και το Βέλγιο να ζητήσει από το Λουξεμβούργο να αλλάξει την ονομασία του, αφού τελικά υπάρχει μία βελγική επαρχία με το όνομα Λουξεμβούργο.

κα Μπακογιάννη : Μήπως ισχυρίζεται το Λουξεμβούργο ότι ένα τμήμα της επικράτειάς του βρίσκεται υπό βελγική κατοχή; Μήπως περιέχουν τα σχολικά βιβλία του Λουξεμβούργου χάρτες με πληροφορίες για ένα είδος μεγαλύτερης μητέρας πατρίδας, η οποία να περιλαμβάνει τμήματα των γειτονικών κρατών; Τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα πρόσφατα εκτοξεύθηκαν από τα Σκόπια τέτοιου είδους πυροτεχνήματα. Αποφασίσαμε συνειδητά να μην απαντήσουμε. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ανταλλαγή ρητορικών αερολογιών με σκοπό να παρουσιάζουμε για ένα 24ωρο μια καλή εικόνα στην κοινή γνώμη της δικής μας χώρας. Οι απλοποιήσεις δεν μας βοηθούν να προχωρήσουμε. Χρειαζόμαστε μια ρεαλιστική λύση για ένα πολύ υπαρκτό πρόβλημα.

Δημοσιογράφος : Μερικοί πολιτικοί στην Αθήνα ισχυρίζονται ότι τα Σκόπια έχουν αλυτρωτικούς στόχους έναντι της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα για αυτή την αποδιδόμενη στα Σκόπια στάση;

κα Μπακογιάννη : Υπάρχουν σοβαρά και ευρέως διαδεδομένα παραδείγματα. Μόλις πριν μερικές εβδομάδες ο Πρωθυπουργός Gruevski φωτογραφήθηκε την ώρα που κατέθετε στεφάνι σε μνημείο, στο οποίο υπήρχε ένας χάρτης της αποκαλούμενης Μεγάλης Μακεδονίας, η οποία περιλάμβανε ένα σημαντικό τμήμα τη Ελλάδας μέχρι τη Θεσσαλονίκη και το Αιγαίο. Τέτοιου είδους αναχρονιστικές ασκήσεις -για να χρησιμοποιήσω μια ήπια έκφραση- αναζωπυρώνουν εντάσεις και δυσπιστία στις σχέσεις μας. Κάτι ανάλογο μπορεί να εξυπηρετούσε πολιτικούς στόχους για ίδιο όφελος πριν μισό αιώνα, στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όμως δεν έχει θέση στη σύγχρονη Ευρώπη. Κάτι περισσότερο μάλιστα, έρχεται σε αντίθεση με τη δίκαιη επιδίωξή μας να καταστήσουμε την Νοτιοανατολική Ευρώπη παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας ανάμεσα στα διάφορα έθνη.

Δεν πρόκειται για μάχη, αλλά για διαπραγματεύσεις. Δεν πρόκειται για νίκη ή ήττα, δόξα ή ταπείνωση. Πρόκειται για έναν συμβιβασμό, από τον οποίο μπορούν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Οι πολίτες στην ΠΓΔΜ μπορούν να αποκομίσουν κέρδος από τη σύναψη συμφωνίας με την Ελλάδα, ούτως ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτό το πικρό πρόβλημα. Η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της και έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους. Η ελληνική οικονομία έχει δημιουργήσει περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας στην γειτονική χώρα. Από πολιτική άποψη η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι φυσικός σύμμαχος και ο πιο έμπιστος υποστηρικτής της πΓΔΜ. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε ζητήματα που μας ενώνουν και όχι σε εκείνα που μας χωρίζουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή