Βουλή: Απερρίφθη η πρόταση δυσπιστίας

Κ. Καραμανλής: Συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση τις μεταρρυθμίσεις
Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008 00:19
UPD:00:55
A- A A+

ΜΕ ΤΗΝ απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας από την κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή από τους 151 βουλευτές της ΝΔ και τον ανεξάρτητο βουλευτή Κώστα Κουκοδήμο, ολοκληρώθηκε η τριήμερη σκληρή αντιπαράθση στη Βουλή με επίκεντρο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τις εξελίξεις στον ΟΤΕ αλλά και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

"Ναι" στην πρόταση δυσπιστίας ψήφισαν 138 βουλευτές, ενώ oι 10 βουλευτές του ΛΑΟΣ δήλωσαν παρόντες.

"Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας", τόνισε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ "προϊόν ανταγωνισμού με την Αριστερά".

"Η πρόταση μομφής δεν αφορά την κοινωνία αλλά μικροκομματικούς ανταγωνισμού... Η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να καλύψει την αναξιοπιστία της και να συγκρατήσει την αποσυσπείρωσή της", ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

"Σταθερά αρνητική η στάση της ΠΓΔΜ"

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε απογοητευτικό το γεγονός ότι και τώρα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η ηγεσία του γειτονικού κράτους επιδεικνύει σταθερά αρνητική και αντιπαραγωγική συμπεριφορά.

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι «μόνο αμοιβαία αποδεκτή λύση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλαδή μια λύση συνεκτική και σφαιρική, με επαρκείς εγγυήσεις εφαρμογής, μπορεί να είναι η βάση για την οικοδόμηση συμμαχικών σχέσεων και σχέσεων αλληλεγγύης». Εάν όχι, τόνισε ο κ. Καραμανλής, είναι ξεκάθαρο ότι στο στάδιο αυτό της πολύχρονης και συνεχιζόμενος διαπραγμάτευσης «δεν θα έχουμε λύση. Και μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι (στην περίπτωση αυτή) η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία, με τη μετριοπάθεια και την αποφασιστικότητα που διακρίνει τη στάση της.

Επίθεση εφ΄ όλης της ύλης από τον Γ. Παπανδρέου

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, είχε τονίσει ότι η πρόταση δυσπιστίας έχει να κάνει με τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού για την πολιτική της κυβέρνησης και στη συνέχεια εξαπέλυσε δριμεία κριτική εφ΄ όλης της ύλης στην κυβέρνηση. Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ομολόγων.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα τεκταινόμενα στον ΟΤΕ, σημειώνοντας πως «όσα χαρίζει η κυβέρνηση στην MIG, ισοδυναμούν με όσα θα μαζέψει σε 5 χρόνια με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αν προχωρήσετε και σΆ αυτό το θέμα, θα πρέπει κι εδώ να γίνει Εξεταστική να μάθει ο λαός την αλήθεια».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τα εξής: «Αν αυξάνετε τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες και μειώνετε τις επικουρικές συντάξεις ελλείψει χρημάτων, γιατί χαρίζετε τεράστια ποσά στις τράπεζες από τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία; Θα πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενες μητέρες τα δώρα σας προς τις τράπεζες με τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρώπη; Μήπως έφτασαν επιτέλους τα στοιχεία για τις ζημιές από τα δομημένα ομόλογα; Πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια είναι σήμερα η ζημιά και πόσο εκτιμάτε πως θα φτάσει το καλοκαίρι; Ποιος θα τα πληρώσει αυτά;»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η υπακοή των βουλευτών της ΝΔ στο κόμμα τους, δεν συνάδει με την αφοσίωσή τους στις ηθικές και εθνικές επιταγές. Σε κάθε, όμως, περίπτωση, ακόμα και αν απορριφθεί η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, «στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, έχει ήδη εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία».

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση και τις πολιτικές σας, μέσα και έξω από τη Βουλή, κάθε μέρα παντού. Εις το επανιδείν κ. Πρωθυπουργέ», κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου.

Απάντηση Γ. Αλογοσκούφη για ΟΤΕ

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ειδικά σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, υπενθύμισε πως το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει ξεκάθαρα, ότι «η προοπτική στρατηγικής συμμαχίας του ΟΤΕ με κάποιον σημαντικό ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό και με στόχο τον γενικότερο εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, είναι θετική και για τον Οργανισμό και για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή».

«Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον μεγαλύτερο και σοβαρότερο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, είναι συμβατή με τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Επιδίωξή μας είναι μια ισορροπία όσον αφορά και τη μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση. Το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει μια συζήτηση για συμφωνία, όταν στη σύμβαση για το Αεροδρόμιο των Σπάτων, παραχώρησε το μάνατζμεντ στους εκπροσώπους της μειοψηφίας - και το Δημόσιο που είχε πλειοψηφία έχει περιοριστεί σε ρόλο ελεγκτού. Δεν λέω ότι και εκείνη η συμφωνία δεν είχε στοιχεία ισορροπίας, αλλά θεωρώ απόλυτη υποκρισία να καταγγέλλει αυτά που έκανε όταν ήταν κυβέρνηση» κατέληξε ο κος Αλογοσκούφης.

Αλ. Παπαρήγα: Η μομφή πρέπει να φαίνεται καθημερινά

«Θα δώσουμε την μομφή μας στην κυβέρνηση της ΝΔ, όμως η μομφή πρέπει να φαίνεται καθημερινά» είπε στην ομιλία της στην Βουλή, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εγκαλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για την στρατηγική της που είναι «η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, η υπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και η στρατηγική της ΕΕ».

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι παρά τα υπαρκτά ζητήματα διαχείρισης και τακτικής, «το βασικό είναι να αποκαλύπτεται ο στρατηγικός χαρακτήρας της πολιτικής της ΝΔ» και υπογράμμισε ότι σε αυτό το σημείο βρίσκεται η διαφορά της πολιτικής του ΚΚΕ.

«Υποστηρίζουμε το αίτημα για δημοψήφισμα για την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά δημοψήφισμα για όλους τους ασφαλιστικούς νόμους από το Ά92 και μετά» είπε η κ. Παπαρήγα.

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε ότι ακούστηκαν διθύραμβοι από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκο Αλαβάνο για την «μεγάλη σημασία της μομφής» και απαντώντας πρώτον στην επισήμανση του κ. Αλαβάνου για το δημοψήφισμα με το οποίο απερρίφθη το Ευρωσύνταγμα, είπε ότι η Ευρωσυνθήκη είναι αντιγραφή του Ευρωσυντάγματος. Στη συνέχεια η κ. Παπαρήγα τάχθηκε υπέρ «και της μομφής και του δημοψηφίσματος και οτιδήποτε ανεβάζει την λαϊκή πάλη», τονίζοντας, όμως, ότι «αυτά δεν αποτελούν την πεμπτουσία του κινήματος».

Αλ. Αλαβάνος: Προσυπογράφουμε την πρόταση μομφής

«Η κυβέρνηση πρέπει να πέσει χωρίς καθυστέρηση, συνεπεία της δράσης μιας αναγεννημένης Αριστεράς, ώστε να προληφθεί η υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για τα βαρέα και ανθυγιεινά, την Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, το Κόσσοβο», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

Ο κος Αλαβάνος, καλωσόρισε την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αποκρουστικός ο διαγωνισμός και η άμιλλα, για θετικές ενέργειες που ανταποκρίνονται σε αιτήματα της κοινωνίας, αλλά «ο ανταγωνισμός στη διαφθορά, οι διαγκωνισμοί για το ποιος θα έχει την εύνοια του κατεστημένου, ο συνωστισμός στις δεξιώσεις της αμερικανικής πρεσβείας, οι κομματικές συγκρούσεις με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».

«Προσυπογράφουμε την πρόταση μομφής. Δεν το θεωρούμε οπισθοχώρηση για εμάς, δεν θεωρούμε ότι μας την φέρανε. Δεν κάνουμε δίκη προθέσεων, δεν είμαστε οι καλύτεροι ψυχαναλυτές, ούτε είναι ο ρόλος μας αυτός» ανέφερε ο κος Αλαβάνος.

Από την άλλη ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι η πρόταση μομφής αυτή, απευθύνεται και σε όσους βρίσκονται πίσω από την κυβέρνηση - «στην αμερικάνικη επιρροή που βλέπουμε να προβάλλεται και σήμερα, στην DEUTSCHE TELECOM, στην MARFIN, στις Τράπεζες με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, στους μεγαλοβιομήχανους που έχουν καταφέρει να έχουν το μικρότερο φόρο κεφαλαίου, τους μεγαλοεπενδυτές του ΧΑΑ των οποίων τα κέρδη από τα μερίσματα δεν φορολογούνται. Έτσι, δεν καταλαβαίνουμε πώς γίνεται και αυτή η συμφωνία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, που χαιρέτισε πανηγυρικά ο ΣΕΒ».

Γ. Καρατζαφέρης: Δώρο ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

"Δώρο" του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση,χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας,στην ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, επισημαίνοντας πρώτον ότι η ΝΔ "δεν συνθλίβεται (λόγω της πρότασης) αλλά αντίθετα συσπειρώνεται" και δεύτερον ότι με την πρόταση κι ενώ συζητάμε το "Σκοπιανό" η κυβέρνηση θα "μείνει για τους επόμενους έξι μήνες στο απυρόβλητο".

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκανε λόγο για πολλά δυσμενή στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και κάλεσε τον πρωθυπουργό να φέρει αποδείξεις για τα όσα ανέφερε περί σχέσεων της "υπόθεσης Ζαχόπουλου"με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση αποφάσισε να μπεί στο ενεργειακό παιχνίδι με την Ρωσία κι οι ΗΠΑ επειδή δεν το θέλουν δημιούργησαν το σκάνδαλο Ζαχόπουλου τότε το θέμα είναι σοβαρό και τόνισε ότι "αν ο πρωθυπουργός φέρει αποδείξεις θα το ψηφίσω με τα δυό μου χέρια" και πρόσθεσε ότι "αν δεν έλθουν αποδείξεις τότε μιλάμε για επικοινωνιακά τρίκ".

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή