ΗΠΑ: Δέσμευση Χίλαρι Κλίντον για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή

Σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος
Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008 12:12
A- A A+

Την πλήρη δέσμευση και ανάμειξή της στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή αν εκλεγεί πρόεδρος, υποσχέθηκε η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η κ. Κλίντον επέκρινε την κυβέρνηση Μπους για τη μη εμπλοκή της στο Μεσανατολικό, κάνοντας λόγο για «αμαρτήματα από πράξεις ή παραλείψεις».

«Πιστεύω πως είναι σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν ένα δραστήριο ρόλο. Θεωρώ πως ένας από τους λόγους που βλέπουμε μια επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή είναι το ότι η κυβέρνηση Μπους έκανε πίσω και ότι πολλές από τις συμβουλές και προτάσεις της ήταν αντιπαραγωγικές», υπογράμμισε η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης.

Η πρώην Πρώτη Κυρία ισχυρίζεται πως είναι καλύτερη στην εξωτερική πολιτική από τον αντίπαλό της Μπαράκ Ομπάμα και έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν.

Η ίδια είπε ακόμα πως είναι θέμα των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να καθορίσουν το ρόλο που θα πρέπει να παίξει η Χαμάς στην ειρηνευτική διαδικασία.

«Ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να έχει τη αίσθηση του τι είναι απαραίτητο για να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η κ. Κλίντον.

Η Χίλαρι Κλίντον συχνά αναφέρει στις προεκλογικές της ομιλίες πως, αν τελικά εκλεγεί, θα διορίσει τον σύζυγό της πρεσβευτή καλής θέλησης στο εξωτερικό, αλλά στη συνέντευξή της δεν θέλησε να διευκρινίσει αν η Μέση Ανατολή θα είναι ένας από τους προορισμούς του.

«Χρειάζεται συνεχής παρουσία», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως αυτό ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα της διπλωματίας του Μπους και της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

«Όλα σταματούσαν όταν η Κοντολίζα Ράις δεν ήταν εκεί. Αυτό πιστεύω ότι ήταν το λάθος και αυτός ήταν ο λόγος που η διπλωματία μας δεν έφερε σημαντικά αποτελέσματα», κατέληξε η Χίλαρι Κλίντον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή