Δεν υπάρχει εκβιασμός, η κυβέρνηση και η χώρα δεν εκβιάζονται, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εκβιασμό που φέρεται να δέχεται η κυβέρνηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Αναφερόμενος σε δημοσίευμα των «Νew York Times» για τη διαφορά της ονομασίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/31/1494378.htm , ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως δεν σχολιάζει σχόλια του Τύπου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι σε διαδικασία εξεύρεσης λύσης, και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να παρακαλέσω να κρατήσουμε όλοι τόνους τέτοιους, που θα βοηθήσουν την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας».
Αρνητική ήταν εξάλλου, η απάντησή του για το ενδεχόμενο πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπό αίρεση: «Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού», παρατήρησε, ενώ σε άλλη ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα αντέξει την απομόνωση, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ, η Γερμανία κι άλλες χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, με βάση το δίκαιο,για την ιστορία στην περιοχή, για τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε πραγματικά να βελτιωθούν οι σχέσεις στα Βαλκάνια μεταξύ των γειτόνων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε ιδιαίτερα στις σχέσεις καλής γειτονίας, ως προαπαιτούμενο βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδος - ΠΓΔΜ. Όπως είπε, στη συγκεκριμένη συμφωνία υπάρχουν και αναφορές στις σχέσεις καλής γειτονίας, δηλαδή μία σειρά από ζητήματα, πέρα των τυπικών στοιχείων. Σε ερώτηση αν ο πρόεδρος Μπους μπορεί να είναι εγγυητής για σχέσεις καλής γειτονίας, ο κ. Ρουσόπουλος αρκέστηκε να πεί ότι τις σχέσεις καλής γειτονίας τις εγγυώνται οι διεθνείς συνθήκες. Όσο για την πιθανότητα συνάντησης του Κώστα Καραμανλή με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, για το θέμα, δήλωσε ότι δεν έχει κάτι τέτοιο υπόψη του.
Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο αποτελεί καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας η θέση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκου, κατά της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως δεν θα έκανε αυτή την ερμηνεία.
Τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να πει και σημείωσε ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχέδιο Ανάν και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δείξει το σεβασμό της σ' αυτή την υπόθεση. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η ξεκάθαρη θέση της βρίσκει σύμφωνο για το χειρισμό ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτικών δυνάμεων .
Στη συνέχεια ο κ. Ρουσόπουλος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέας πρότασης λίγο πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ή και κατά τη διάρκειά της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως υπάρχει διαδικασία στον ΟΗΕ, επισημαίνοντας ωστόσο: «Δεν πρόκειται να αρνηθούμε συζήτηση σε καμία περίπτωση και όσο θα είμαστε στο Βουκουρέστι, από όποιον σύμμαχο θελήσει να συζητήσουμε. Θα επιδιώξουμε και συζητήσεις, όπως έγινε και πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ώστε να ενημερώσουμε για το θέμα των Σκοπίων». «Η πρωτοβουλία για λύση ανήκει στον ΟΗΕ και πρέπει να πληρωθούν οι κανόνες, υπό τον ΟΗΕ, για να βρεθεί λύση», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.
Προκλήσεων συνέχεια από τα Σκόπια
Tην ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προκλήσεις από τα Σκόπια. Μετά τη βεβήλωση της ελληνικής σημαίας σε αφίσα (με την αντικατάσταση του χριστιανικού σταυρού με τη σβάστικα) http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/31/1494486.htm , το σκοπιανό περιοδικό Focus (από τα πιο έγκριτα στη γειτονική χώρα) δημοσιεύει στην τελευταία του σελίδα προκλητικότατο φωτομοντάζ, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να φορά τη στολή και να φέρει τα διακριτικά των ναζιστικών Ες Ες.
Nτ. Μπακογιάννη: Οι προκλήσεις δεν βοηθούν
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε εντονότατα διαβήματα, ενώ η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, παρατήρησε πως οι σημερινές και οι χθεσινές προκλήσεις και εκφράσεις μισαλλοδοξίας δεν βοηθούν τη χώρα που θέλει να γίνει σύμμαχος, αλλά αντίθετα, επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση, η οποία αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω εξέλιξη στο θέμα της συμμαχίας.
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ένα στόχο. Να εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις της με τα Σκόπια, βασισμένη πάνω σε μια κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα. Μέχρι εκείνη την ώρα έχουμε πει και είμαστε απολύτως σαφείς, ότι συμμαχικές σχέσεις δεν μπορούν να χτιστούν όταν δεν υπάρχουν καλές γειτονικές σχέσεις», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη και επανέλαβε για ακόμη μία φορά: «Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».
Εν τω μεταξύ, η προγραμματισθείσα για σήμερα συνεδρίαση της βουλής στα Σκόπια για τη συζήτηση της τελευταίας πρότασης Νίμιτς, ματαιώθηκε http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/31/1494744.htm , ωστόσο η ηγεσία της γειτονικής χώρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σύγκλησης της βουλής «την τελευταία στιγμή» πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και εφόσον αυτό «κριθεί απαραίτητο» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/31/1494713.htm .