Διπλωματικός πυρετός για το Σκοπιανό

Νέες προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας
Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008 18:34
UPD:18:38
A- A A+

ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη στο Βουκουρέστι http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/31/1494623.htm .

Κύκλοι προσκείμενοι στον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση της τελευταίας στιγμής, την οποία δεν θα έχει το χρόνο να εξετάσει και, πόσω μάλλον, να θέσει στην κρίση της ελληνικής αντιπολίτευσης.

Κατά συνέπεια, πλην του -απίθανου- ενδεχόμενου να υπάρξει μια νέα πρόταση σήμερα, και ανεξαρτήτως των πιέσεων που ενδέχεται να ασκηθούν στην ελληνική πλευρά από τον αμερικανικό ή άλλον συμμαχικό παράγοντα, ο κ. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην άσκηση βέτο, παρά το κόστος που συνεπάγεται μια τέτοια ενέργεια (κρίση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, περαιτέρω διμερείς αναγνωρίσεις, προσφυγή των Σκοπίων στον ΟΗΕ κ.λπ.).

Υπάρχουν, ωστόσο, δύο πιθανότητες να μη φτάσει η ελληνική πλευρά στο βέτο:

- Πρώτον, εάν συμφωνηθεί μια «υπό αίρεση» πρόσκληση στα Σκόπια: δηλαδή, η πρόσκληση για ένταξη να δοθεί, αλλά η ένταξη να μην πραγματοποιηθεί εάν δεν έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

- Δεύτερον, εάν ζητηθεί από την Ελλάδα να συναινέσει στην πρόσκληση για ένταξη των Σκοπίων υπό τη σημερινή προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να προβάλει αντιρρήσεις, εφόσον είναι ήδη δεσμευμένη από την ενδιάμεση συμφωνία, την οποία και θα κατηγορηθεί ότι παραβιάζει. Μπορεί, όμως, να ζητήσει «εγγυήσεις»: να δεσμευτεί, με τη σειρά του, το ΝΑΤΟ ότι θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα με αυτή την ονομασία μέχρι να βρεθεί λύση.

Ντ. Μπακογιάννη: Οι προκλήσεις δεν βοηθούν

“Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ένα στόχο. Να εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις της με τα Σκόπια, βασισμένη πάνω σε μια κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα. Μέχρι εκείνη την ώρα έχουμε πει και είμαστε απολύτως σαφείς, ότι συμμαχικές σχέσεις δεν μπορούν να χτιστούν όταν δεν υπάρχουν καλές γειτονικές σχέσεις», δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η Ελλάδα θέλει κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, διότι αυτό θεωρούμε ως βάση συμμαχικών σχέσεων», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη η οποία αναφερόμενη στις νέες προκλήσεις των Σκοπίων, η κ. Μπακογιάννη τόνισε τα εξής: «Οι σημερινές και χθεσινές προκλήσεις και εκφράσεις μισαλλοδοξίας δεν βοηθούν τη χώρα που θέλει να γίνει σύμμαχος, αντίθετα, επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση, η οποία αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω εξέλιξη στο θέμα της συμμαχίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν είναι «ζωντανό» το βέτο η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τα εξής: «Η θέση μας είναι γνωστή. Την έχουμε πει, την έχουμε θέσει ξανά. Ας την επαναλάβω: Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».

Μετά τη βεβήλωση της ελληνικής σημαίας σε αφίσα (με την αντικατάσταση του χριστιανικού σταυρού με τη σβάστικα) http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/31/1494486.htm , το σκοπιανό περιοδικό Focus (από τα πιο έγκριτα στη γειτονική χώρα) δημοσιεύει στην τελευταία του σελίδα προκλητικότατο φωτομοντάζ, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να φορά τη στολή και να φέρει τα διακριτικά των ναζιστικών Ες Ες.

«Ατυχές γεγονός σε κρίσιμη στιγμή» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τις προσβλητικές αφίσες http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/31/1494818.htm , ενώ ο δημιουργός του δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλλει τη χώρα μας http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/31/1494751.htm .

Θ. Ρουσόπουλος: Η κυβέρνηση και η χώρα δεν εκβιάζονται

Δεν υπάρχει εκβιασμός, η κυβέρνηση και η χώρα δεν εκβιάζονται, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/31/1494762.htm , κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εκβιασμό που φέρεται να δέχεται η κυβέρνηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή