«Ωρα να ενδυναμώσουμε τη φωνή της Ελλάδας»

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Τρίτη, 01 Απριλίου 2008 10:25
UPD:22:03

A- A A+

Πενήντα λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου για το Σκοπιανό.

«Ασκούνται πιέσεις στη χώρα μας ακόμα και από συμμάχους και εταίρους, θεωρώ ότι η Ελλάδα αδικείται», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης και πρόσθεσε:

«Δεν είναι ώρα για κριτική. Είναι η ώρα να ενδυναμώσουμε τη φωνή της Ελλάδας μπροστά στην κρίσιμη αυτή διαπραγμάτευση. ΓιΆ αυτό ήρθα εδώ να συναντήσω τον Πρωθυπουργό».

«Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Είναι μια θέση που έχει γίνει θέση της Ελλάδας, έχει γίνει θέση σύσσωμου του ελληνικού λαού».

«Ζητούμε μία λύση που θα είναι μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. "Οχι" σε κάθε μορφή διπλής ονομασίας και σε κάθε προσπάθεια να ενταχθεί από την πίσω πόρτα η γειτονική χώρα προτού να λυθεί το θέμα της ονομασίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ακόμη ότι προσφέρθηκε να μεταβεί ο ίδιος στα Σκόπια, προκειμένου να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις.

Τέλος, απευθυνόμενος στον λαό της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι «οι όποιες πράξεις ακραίων συμβολισμών που θίγουν όλους μας, ακόμα και τα εθνικά μας σύμβολα όπως είναι η σημαία μας, είναι καταδικαστέες, δεν εκφράζουν το σύνολο του λαού της γειτονικής χώρας, γιατί -όπως είπε- έχουμε ένα κοινό μέλλον μαζί για τα Βαλκάνια, ένα κοινό μέλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Προς αδιέξοδο στο Βουκουρέστι

Τo πλήρες αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώθηκε χθες http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/01/1495039.htm , καθώς τα Ηνωμένα Εθνη έκαναν γνωστό ότι δεν προτίθενται να παρουσιάσουν νέα πρόταση πριν από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι.

Δεν υπάρχει «καμία ανακοίνωση, κανένα σχέδιο για ταξίδι» του κ. Νίμιτς, δήλωσε εκπρόσωπος της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, ερωτηθείς αν ο μεσολαβητής προγραμματίζει ταξίδι στην περιοχή, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίτευξη λύσης.

Παράλληλα, οι αμερικανικές πιέσεις κλιμακώθηκαν με νέες δηλώσεις του Τζορτζ Μπους στη γερμανική Die Welt, ότι «πρέπει να καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες» και ότι «το πρόβλημα μπορεί και πρέπει να λυθεί», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, χαρακτήρισε την έκβαση των αυριανών διαβουλεύσεων «απρόβλεπτη».

Ντόρα Μπακογιάννη: Το μετέωρο βήμα των Σκοπίων

Η αντιπαραγωγική πολιτική των Σκοπίων παραβιάζει τις αρχές της καλής γειτονίας, μια θεμελιώδη προϋπόθεση για τις φιλοδοξίες της κάθε υποψήφιας χώρας, επισημαίνει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε άρθρο της στη Wall Street Journal http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/01/1494999.htm .

«Η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη μιας πραγματικής, βιώσιμης λύσης στο όνομα της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής. Οι συμμαχίες, ωστόσο, μεταξύ χωρών, μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο εάν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλή διάθεση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή