Ο Ρουμάνος πρόεδρος για το αδιέξοδο Αθηνών - Σκοπίων

«Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί μια λύση αποδεκτή από την Ελλάδα»
Τρίτη, 01 Απριλίου 2008 10:33
A- A A+

Την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση στο αδιέξοδο μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων (για το θέμα της ονομασίας), εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, μιλώντας αργά χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή της ρουμανικής τηλεόρασης για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2-4 Απριλίου).

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο κ. Μπασέσκου τόνισε: «Ζητήσαμε από τα Σκόπια να ασχοληθούν πολύ σοβαρά με αυτό το πρόβλημα, επειδή κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν το βέτο της Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί μια λύση αποδεκτή από την Ελλάδα».

Ο Ρουμάνος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει την επέκταση της Συμμαχίας προς τα Δυτικά Βαλκάνια. «Στόχος μας είναι να έχουμε γύρω μας μόνο φίλους και γι αυτό το ζήτημα της διεύρυνσης είναι το πλέον σημαντικό για τη Ρουμανία», πρόσθεσε.

Όπως εξάλλου είπε, η Ρουμανία θα προτείνει την εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Σερβίας, για την προοπτική ένταξης της τελευταίας στη Συμμαχία, εφόσον βέβαια αυτό επιθυμεί και το Βελιγράδι.

Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, ο κ. Μπασέσκου ανέφερε ότι η Ρουμανία είναι πρόθυμη να αποστείλει ακόμη 120 στρατιώτες στην περιοχή (σ.σ. η Ρουμανία συμμετέχει στην ISAF με δύναμη 780 ανδρών), υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι και οι υπόλοιπες χώρες θα αναλάβουν ανάλογο μερίδιο ευθύνης.

«Η Ρουμανία δεν θα στείλει στρατεύματα άνευ όρων στο Αφγανιστάν. Ήδη, έπειτα από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Ρίγα, αυξήσαμε τον αριθμό των στρατιωτών μας, από 500 σε 780», σημείωσε ο κ. Μπασέσκου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή