Αισιοδοξία σε Ζάγκρεμπ και Τίρανα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τρίτη, 01 Απριλίου 2008 10:50
A- A A+

Πεπεισμένος ότι η χώρα του θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός Ίβο Σάναντερ.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, εάν στη σύνοδο του Βουκουρεστίου το ΝΑΤΟ απευθύνει πρόσκληση στην Κροατία για ένταξη στη Συμμαχία, θα στείλει μήνυμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το Ζάγκρεμπ πληροί τα κριτήρια για να γίνει μέλος της Ε.Ε.

«Το μήνυμα της συνόδου του Βουκουρεστίου θα είναι: αποδεχόμαστε την Κροατία, το ΝΑΤΟ αποδέχεται την Κροατία και εφόσον αποδεχόμαστε την Κροατία ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα την αποδεχθούμε αύριο και ως μέλος της Ε.Ε.», τόνισε ο Ίβο Σάναντερ, μιλώντας χθες σε εκπομπή του κροατικού ραδιοφώνου.

Τίρανα: Ιστορική η σύνοδος του Βουκουρεστίου

Ιστορική για το ΝΑΤΟ, αλλά περισσότερο για την Αλβανία, χαρακτήρισε τη σύνοδο του Βουκουρεστίου ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα.

«Στις 3 Απριλίου οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων από τα 26 κράτη- μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα ψηφίσουν και ελπίζουμε πως η Αλβανία θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο κ. Μπερίσα, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (Δημοκρατικό Κόμμα).

Όπως υπογράμμισε, «αυτό είναι το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός στην Αλβανία από την εδραίωση του πολιτικού πλουραλισμού» και «το μεγαλύτερο γεγονός και η πιο ιστορική εξέλιξη από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας έως σήμερα».

Παράλληλα σημείωσε πως η διαδικασία αυτή «έρχεται μετά από μια μεγάλη προσπάθεια της Αλβανίας και των Αλβανών, έπειτα από μια στενή και πιστή συνεργασία (με το ΝΑΤΟ), σε όλους τους τομείς, επί 16 χρόνια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή