Σε λύση του Σκοπιανού πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ελπίζει ο Σέφερ

Τρίτη, 01 Απριλίου 2008 11:58
UPD:12:10
A- A A+

Την ελπίδα ότι θα βρεθεί τελικά λύση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας και ότι στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το ΝΑΤΟ θα αποκτήσει τρία νέα μέλη, την Αλβανία, την Κροατία και την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, σε συνέντευξη του στη ρουμανική εφημερίδα «Ρομάνια Λίμπερα», λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

Ερωτηθείς για το πόσες χώρες θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ απάντησε: «Ελπίζω και οι τρεις χώρες. Αυτό αναμένω εγώ από τη Σύνοδο, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί προηγουμένως λύση στο ζήτημα της ονομασίας, κάτι που δεν είναι ευθύνη του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν ακόμη τρεις ημέρες έως τη Σύνοδο (σ.σ. η σύνοδος ξεκινά αύριο, αλλά η συνέντευξη του κ. Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δόθηκε νωρίτερα) και αυτό το διάστημα είναι αρκετά μακρύ στην πολιτική, γι' αυτό και ελπίζω πως θα βρεθεί λύση».

Εκτίμηση του κ. Σέφερ είναι ότι θα βρεθεί λύση όσον αφορά το θέμα της διεύρυνσης της Συμμαχίας, ενώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία προτείνει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ ανά τον πλανήτη, ο κ. Σέφερ συμφώνησε με εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για «αδύναμα σημεία» της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει αρκετά ελικόπτερα και αεροπλάνα μεταφοράς προσωπικού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή