Ομοψυχία εν όψει της Συνόδου Koρυφής του ΝΑΤΟ

Ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις από την Κυβερνητική
Τρίτη, 01 Απριλίου 2008 13:19
UPD:21:40

A- A A+

Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, συνεδρίασε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή.

Όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής υπό τον πρωθυπουργό έγινε προεργασία για τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις.

«Οι θέσεις της Ελλάδας (στο Σκοπιανό) είναι γνωστές και καταγεγραμμένες και έχουν δηλωθεί στη Βουλή των Ελλήνων και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη και υπογράμμισε: «Η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά αυτή τη δύσκολη διαδικασία, έχοντας το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στο πλευρό της, με τους ίδιους στόχους και τις ίδιες προϋποθέσεις».

Όσο για την πιθανότητα πρότασης της τελευταίας στιγμής, η κ. Μπακογιάννη είπε πως δεν αποκλείει τίποτα, ωστόσο, όπως σημείωσε, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Η αντιπαραγωγική πολιτική των Σκοπίων παραβιάζει τις αρχές της καλής γειτονίας, μια θεμελιώδη προϋπόθεση για τις φιλοδοξίες της κάθε υποψήφιας χώρας, τονίζει εξάλλου η υπουργός Εξωτερικών, σε άρθρο της στη Wall Street Journal http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/01/1494999.htm .

«Η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη μιας πραγματικής, βιώσιμης λύσης στο όνομα της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής. Οι συμμαχίες, ωστόσο, μεταξύ χωρών, μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο εάν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλή διάθεση», επισημαίνει.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Γ. Παπανδρέου: «Ωρα να ενδυναμώσουμε τη φωνή της Ελλάδας»

Πενήντα λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου για το Σκοπιανό http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/01/1495132.htm .

«Ασκούνται πιέσεις στη χώρα μας ακόμα και από συμμάχους και εταίρους, θεωρώ ότι η Ελλάδα αδικείται», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης και πρόσθεσε:

«Δεν είναι ώρα για κριτική. Είναι η ώρα να ενδυναμώσουμε τη φωνή της Ελλάδας μπροστά στην κρίσιμη αυτή διαπραγμάτευση. ΓιΆ αυτό ήρθα εδώ να συναντήσω τον Πρωθυπουργό».

«Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Είναι μια θέση που έχει γίνει θέση της Ελλάδας, έχει γίνει θέση σύσσωμου του ελληνικού λαού».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ακόμη ότι προσφέρθηκε να μεταβεί ο ίδιος στα Σκόπια, προκειμένου να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μεταβεί στα Σκόπια είναι ευπρόσδεκτη αλλά δεν γίνεται την κατάλληλη στιγμή http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/01/1495315.htm .

Γ. Σουφλιάς: Η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε

«Η Ελλάδα πιστεύω ότι έκανε κάθε τι το δυνατόν για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση. Δεν μπορεί όμως να ξεπεράσει κάποια όρια», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, σε ερώτηση για το θέμα των Σκοπίων.

«Η προσπάθεια για εξεύρεση μιας βιώσιμης και κοινά αποδεκτής λύσης δεν μπορεί να είναι μονομερής, δηλαδή να γίνεται μόνο από την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Σε λύση πριν από τη Σύνοδο ελπίζει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Την ελπίδα ότι θα βρεθεί τελικά λύση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας και ότι στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το ΝΑΤΟ θα αποκτήσει τρία νέα μέλη, την Αλβανία, την Κροατία και την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, σε συνέντευξη του στη ρουμανική εφημερίδα «Ρομάνια Λίμπερα», λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/01/1495231.htm .

Ερωτηθείς για το πόσες χώρες θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ απάντησε: «Ελπίζω και οι τρεις χώρες. Αυτό αναμένω εγώ από τη Σύνοδο, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί προηγουμένως λύση στο ζήτημα της ονομασίας, κάτι που δεν είναι ευθύνη του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν ακόμη τρεις ημέρες έως τη Σύνοδο (σ.σ. η σύνοδος ξεκινά αύριο, αλλά η συνέντευξη του κ. Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δόθηκε νωρίτερα) και αυτό το διάστημα είναι αρκετά μακρύ στην πολιτική, γι' αυτό και ελπίζω πως θα βρεθεί λύση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή