H μεγαλύτερη στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ως προς τον αριθμό των χωρών και των διεθνών οργανισμών που θα μετάσχουν, αναμένεται ότι θα είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2 με 4 Απριλίου).
Περίπου 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν στο «Παλάτι του λαού» στο Βουκουρέστι για να συζητήσουν σημαντικά πολιτικά θέματα, με πρώτο και βασικότερο τις νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
Παράλληλα, τα 26 μέλη του ΝΑΤΟ καλούνται να λάβουν αποφάσεις, όχι μόνο για τη διεύρυνση της Συμμαχίας, αλλά και για τον αμυντικό μετασχηματισμό της και για τις επιχειρήσεις της στο Κόσοβο.
Η Σύνοδος θα κλείσει με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, οι εργασίες θα αρχίσουν αύριο το βράδυ (19.00 ώρα Ρουμανίας) με το δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο «οικοδεσπότης» Ρουμάνος Πρόεδρος στους 26 ηγέτες της Συμμαχίας. Στο δείπνο αναμένεται να συζητηθούν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες χώρες κι οι νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο.
Οι συζητήσεις των «26» θα συνεχιστούν νωρίς την Πέμπτη (3 Απριλίου, ώρα 8.30) στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, με βασικό θέμα διαβουλεύσεων και πάλι τη διεύρυνση.
Επιπλέον, η «ατζέντα» του Συμβουλίου περιλαμβάνει συζήτηση για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ άλλων αν θα πρέπει να λάβουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας η Ουκρανία και η Γεωργία, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και η αναμόρφωση του αμυντικού συστήματος της Συμμαχίας.
Με βάση το υπάρχον πρόγραμμα και καλώς εχόντων των πραγμάτων, το Συμβούλιο θα περατωθεί στις 11.15, ενώ στις 11.35 έχει προγραμματιστεί, εκ νέου, να συνεδριάσει το Συμβούλιο των 26 χωρών του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή των χωρών που θα έχουν λάβει την πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία.
Στις 12.35 ακολουθεί η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ μαζί με τους αρχηγούς των κρατών που θα έχουν λάβει πρόσκληση.
Την ίδια ημέρα, στις 13.10 θα ακολουθήσει το γεύμα εργασίας των 49 χωρών - μελών του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας (EAPC) με θέμα συζήτησης τα ζητήματα ασφαλείας του ΝΑΤΟ.
Το EAPC παρέχει το πολιτικό πλαίσιο για τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τους εταίρους του και για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Συμμαχίας με τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Συνεργασία για την Ειρήνη».
Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου συνεχίζεται στις 15.15 με τη διεθνή συνάντηση «υψηλού επιπέδου», όπως την αποκαλεί το ΝΑΤΟ, για το Αφγανιστάν. Στη συνάντηση αυτή, εκτός από τους 26 ηγέτες του ΝΑΤΟ θα παραστούν όλες οι χώρες που μετέχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Επίσης, παρόντες θα είναι ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.
Όπως έχει γίνει γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι, το ΝΑΤΟ μαζί με όλες τις χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν, θα προβεί σε μια «δημόσια δήλωση», με την οποία αφενός θα επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για παρουσία των δυνάμεών του στο Αφγανιστάν και αφετέρου θα εξηγεί το σκοπό της νατοϊκής παρουσίας στη χώρα αυτή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η δήλωση αυτή απευθύνεται στην ολοένα και πιο δύσπιστη διεθνή κοινή γνώμη, αναφορικά με την πολυετή παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Ο επίλογος της Συνόδου θα γίνει την Παρασκευή 4 Απριλίου με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα έχει προηγηθεί η συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ