Βρετανία: Πολιτικό άσυλο σε Ρωσίδα δημοσιογράφο

Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008 08:39
A- A A+

Πολιτικό άσυλο σε μία δημοσιογράφο η οποία εγκατέλειψε τη Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο - σύμφωνα με δικές της δηλώσεις στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters - παραχώρησαν οι αρχές της Βρετανίας.

Η απόφαση παραχώρησης ασύλου στην Γιελένα Τρεγκούμποβα ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Μόσχα, η οποία ήδη έχει εμπλακεί σε διένεξη με το Λονδίνο για το φόνο, το 2006, του πρώην πράκτορα της FSB και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξάντρ Λιτβινένκο στο Λονδίνο.

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν παραχωρήθηκε άσυλο στην Τρεμπούγκοβα.

Η ίδια είπε τηλεφωνικά από το Λονδίνο ότι έλαβε επιστολή από το υπουργείο Εσωτερικών η οποία την πληροφορεί ότι η σχετική αίτησή της έγινε δεκτή. «Είναι μια πελώρια ανακούφιση. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο, ένα πολύ τολμηρό βήμα (από μέρους της Βρετανικής κυβέρνησης)», είπε.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε πολιτικό άσυλο «βάσει ορισμένων απειλών που με έπεισαν ότι θα ήταν επικίνδυνο για μένα να επιστρέψω στην πατρίδα μου... συνδέονται με τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες. Είμαι 100% πεπεισμένη γι' αυτό».

Η Τρεμπούγκοβα, που εργαζόταν ως «εσωτερική» ανταποκρίτρια στο Κρεμλίνο, έχει καλύψει το ρεπορτάζ της ρωσικής προεδρίας για τη Ρωσική εφημερίδα Kommersant. Συνέγραψε ένα βιβλίο, που τιτλοφόρησε «Ιστορίες μιας Σκαπανέως του Κρεμλίνου» (Tales of a Kremlin Digger) στο οποίο παραθέτει αρκετές (γαργαλιστικές έως κουτσομπολίστικες, κατά επικριτές της) λεπτομέρειες για κατ'ιδίαν συναντήσεις της με Ρώσους πολιτικούς -περιλαμβανομένου ενός δείπνου με το Βλαντίμιρ Πούτιν πριν ο πρώην αξιωματούχος της KGB και της FSB αναδειχθεί στην προεδρία της Ρωσίας, στην διάρκεια του οποίου υποστηρίζει ότι «τη φλέρταρε».

Το 2004, μια έκρηξη είχε προκαλέσει μικρής έκτασης ζημιές έξω από την πόρτα του διαμερίσματος της Τρεμπούγκοβα στην Μόσχα. Η ίδια εκτιμά ότι επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας της. Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου αντιτείνουν ότι τα κείμενα της δημοσιογράφου δεν θεωρούνται αρκετά σοβαρά από την κυβέρνηση Πούτιν.

Οι διπλωματικές σχέσεις Λονδίνου-Μόσχας έχουν επιδεινωθεί φθάνοντας στο επίπεδο του ψυχρού πολέμου σχεδόν εξ αιτίας της άρνησης της Ρωσικής κυβέρνησης να εκδόσει τον πρώην πράκτορα της KGB σε βάρος του οποίου εκκρεμοδικεί δίωξη για την δολοφονία Λιτβινένκο το 2006 στην πρωτεύουσα της Βρετανίας. Οι δύο κυβερνήσεις προχώρησαν στην αμοιβαία απέλαση διπλωματών λόγω της κρίσης.

Η περίπτωση της Τρεμπούγκοβα προστίθεται σε μια σειρά μεταναστών Ρώσων επικριτών του Κρεμλίνου που έχουν λάβει καθεστώς πολιτικών προσφύγων στη Βρετανία, γεγονός που εξοργίζει τη Ρωσική κυβέρνηση, η οποία έχει κατηγορήσει το Λονδίνο ότι αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για κακοποιούς και ανθρώπους που απειλούν τη ρωσική εθνική ασφάλεια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή