«Μακεδονία» αποκάλεσε τα Σκόπια ο Μπους

Αποφασισμένος για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008 09:50
UPD:13:07
A- A A+

Με το όνομα «Μακεδονία» αποκάλεσε πριν από λίγο τα Σκόπια ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε ομιλία του στο Βουκουρέστι, λίγο πριν αναχωρήσει για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, στο θέρετρο Νέπτουν της Μαύρης Θάλασσας.

«Αύριο σε αναγνώριση της προόδου που έχουν επιτελέσει, το ΝΑΤΟ θα λάβει μία ιστορική απόφαση για την εισδοχή των τριών βαλκανικών κρατών, της Κροατίας, της Αλβανίας και της Μακεδονίας», υπογράμμισε ο Τζόρτζ Μπους σε ομιλία του λίγο πριν τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου. «Οι Ηνωμένες Πολιτείας υποστηρίζουν σθεναρά την πρόσκληση αυτών των εθνών για ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Οι χώρες αυτές έχουν ξεκινήσει το δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της οικοδόμησης ελεύθερων ευημερουσών κοινωνιών. Είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στο ΝΑΤΟ και οι πολίτες τους αξίζουν να έχουν την ασφάλεια που προσφέρει το ΝΑΤΟ».

«Μακεδονία» αποκάλεσε την ΠΓΔΜ και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν, Τομ Κέισι, κληθείς να σχολιάσει χθες το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Οι θέσεις των ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει από τη Δευτέρα, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να ενθαρρύνει αμφότερες την Ελλάδα και τη "Μακεδονία", προκειμένου να καταλήξουν σε δίκαιη και αμοιβαίως συμφωνημένη λύση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του κ. Νίμιτς», επανέλαβε ο κ. Κέισι.

Ερωτηθείς αν υπήρξε επικοινωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ της κας Ράις και της κ. Μπακογιάννη, ο κ. Κέισι απήντησε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι στα όσα είπε τη Δευτέρα, ότι δηλαδή η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τηλεφώνησε την Παρασκευή στην κ. Μπακογιάννη.

Κληθείς επίσης να σχολιάσει το γεγονός ότι «πολίτες της ΠΓΔΜ ανήρτησαν αφίσα που απεικόνιζε την ελληνική σημαία με ναζιστική σβάστικα στη θέση του σταυρού, ενέργεια που δεν συνάδει με τη συμπεριφορά χώρας που φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», ο κ. Κέισι, αφού δήλωσε ότι θα αφήσει τα θέματα της ιστορίας στους ιστορικούς, χαρακτήρισε τις αφίσες αυτές ως: «προσβλητικές, οι οποίες δεν συμβάλλουν θετικά στην επίλυση ενός θέματος που αντιλαμβανόμαστε ως συναισθηματικό για την Ελλάδα και τη "Μακεδονία". Αυτό όμως δεν αλλάζει την άποψή μας ότι οι δυο χώρες χρειάζεται να καταλήξουν σε συμφωνία, αμοιβαίως αποδεκτή, επί του ονόματος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή