Αλβανία: Πεπεισμένος για πρόσκληση από το ΝΑΤΟ ο Σαλί Μπερίσα

Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008 09:56
A- A A+

Την πεποίθηση ότι η Αλβανία θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός, κ. Σαλί Μπερίσα, με χθεσινές του δηλώσεις, λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του, σήμερα, για τη ρουμανική πρωτεύουσα.

«Η πρόσκληση για ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία της χώρας σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας καθώς και το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός τις δύο τελευταίες δεκαετίες έπειτα από την καθιέρωση του πολιτικού πλουραλισμού στη χώρα», τόνισε ο κ. Μπερίσα.

«Πηγαίνουμε στο Βουκουρέστι με την πεποίθηση πως θα λάβουμε την πρόσκληση που δικαιούμαστε», ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η χώρα του έχει παράσχει στο ΝΑΤΟ κάθε δυνατή διευκόλυνση για τις αποστολές του στα Βαλκάνια και έχει στηρίξει τη Συμμαχία σε όλες τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερίσα, το 94% των Αλβανών στηρίζουν σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη χρονική στιγμή στο παρελθόν, την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Ολα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα μας στηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι πολιτικές δυνάμεις, σε συμφωνία με τα προγράμματά τους, έχουν συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου», υπογράμμισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι «η αλβανική αντιπολίτευση ήταν η πρώτη από μια πρώην κομμουνιστική χώρα που αναζήτησε ήδη από το 1990 την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και επανέλαβε αυτό το αίτημα όταν ήρθε στην εξουσία».

Ο κ. Μπερίσα επισήμανε ακόμη ότι η Αλβανία ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία Συνεργασίας για την Ειρήνη το 1994 και μια από τις τρεις χώρες του Χάρτη της Αδριατικής (σ.σ. οι άλλες δύο είναι η Κροατία και η ΠΓΔΜ).

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια τεράστια εγγύηση της προστασίας και της διασφάλισης της ελευθερίας της χώρας και των πολιτών», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή