Κροατία: Διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης Μπους στο Ζάγκρεμπ

Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008 10:40
A- A A+

Διαδηλώσεις την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο κατά της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, προετοιμάζουν τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις (Πράσινη Δράση, Documenta και Κέντρο Ειρηνικών Σπουδών).

Εκπρόσωποι των τριών μη κυβερνητικών οργανώσεων κατηγόρησαν την αμερικανική διοίκηση υπό τον Τζορτζ Μπους για παραβιάσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «αναίτιους πολέμους», αλλά και για τις κλιματικές αλλαγές που απειλούν τον πλανήτη.

Η διαδήλωση θα ξεκινήσει το βράδυ της Παρασκευής με το στήσιμο μιας «κατασκήνωσης ειρήνης» και της ανάπτυξης μιας «αντι- Μπους ζώνης» στην πλατεία Τσβιέτνι Τρεγκ, όπου οι διαδηλωτές θα ανάψουν κεριά «στη μνήμη των θυμάτων της πολιτικής του Μπους και των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χθες, στο Ζάγκρεμπ, εκπρόσωποι των διοργανωτών δήλωσαν εξοργισμένοι με το γεγονός ότι έχει προγραμματιστεί ομιλία του κ. Μπους στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, στην παλιά πόλη, παρά το γεγονός ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα, αναρωτήθηκαν με μια δόση ειρωνείας εάν η αστυνομία θα συλλάβει όσους συγκεντρωθούν στη συγκεκριμένη πλατεία για να ακούσουν τον κ. Μπους να μιλά.

Οι διοργανωτές κατηγόρησαν, επίσης, τις ΗΠΑ για εφαρμογή διπλών στάνταρτ στον τρόπο που χειρίζονται χώρες όπως η Κροατία, την οποία, όπως τόνισαν, επανειλημμένα η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει για μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Πράσινη Δράση υπενθύμισαν από την πλευρά τους ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη μεγάλη βιομηχανική χώρα που δεν έχει ακόμη επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, γι’ αυτό και θεωρούν πως φέρει μεγάλο βάρος ευθύνης για τις κλιματικές αλλαγές.

Ο Τζορτζ Μπους θα επισκεφθεί την Κροατία, αμέσως μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή