Αλαβάνος: Η κυβέρνηση κινδυνεύει να μπει σε πορεία ασύμμετρων ανταλλαγμάτων

«Ατυχής συσχετισμός Σούδας και Σκοπιανού από τον Γ. Παπανδρέου»
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008 15:42
A- A A+

Την ανησυχία του για ενδεχόμενη μετάθεση των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, προκειμένου να διεξαχθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, εξέφρασε, μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθειά ανησυχία μας για το ενδεχόμενο να κινηθεί η κυβέρνηση σε μια πορεία ασύμμετρων ανταλλαγμάτων. Υπάρχουν πάρα πολλά σοβαρά ζητήματα, που δεν μπορούν και δεν χρειάζεται καν να μπουν ως ανταλλάγματα - και κακώς έχει μπει η κυβέρνηση σ’ αυτό το νέο πλαίσιο διαπραγματεύσεων», παρατήρησε ο κ. Αλαβάνος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτη αιτία ανησυχίας αποτελούν «οι πιέσεις που ασκούνται σήμερα για το θέμα του Κοσόβου» και γι αυτό ζήτησε «μία διαβεβαίωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει σε αναγνώριση της μονομερούς ανεξαρτησίας, σε έναν χώρο, όπως τα Βαλκάνια».

Εξάλλου, ο κ. Αλαβάνος στάθηκε ιδιαίτερα στις πιέσεις που, όπως είπε, ασκούνται για άρση εθνικών περιορισμών στην αποστολή ειδικών δυνάμεων από την Ελλάδα στο Αφγανιστάν, ώστε οι δυνάμεις αυτές να βρεθούν έξω από τη ζώνη της Καμπούλ, προς στις εμπόλεμες ζώνες. «Είναι σοβαρά ζητήματα», υπογράμμισε. «Οι Αμερικάνοι έχουν συμπληρώσει δυστυχώς 4.000 φέρετρα από το Ιράκ. Εμείς δεν θέλουμε να φύγει ούτε ένα φέρετρο απ’ το Αφγανιστάν και θέλουμε διαβεβαιώσεις ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές για την ονομασία των Σκοπίων, έχουν την αυτονομία τους και δεν πρόκειται να συσχετιστούν με το Αφγανιστάν,το Ιράν και τη βάση της Σούδας», τόνισε.

«Ατυχής συσχετισμός Σούδας και Σκοπιανού από τον Γ. Παπανδρέου»

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ανήσυχος και για τον συσχετισμό που διέκρινε στη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, ανάμεσα στην ύπαρξη της αμερικανικής βάσης της Σούδας και της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό.

«Είναι ένας ατυχής και λαθεμένος συσχετισμός - παγίδα», παρατήρησε, «πολύ περισσότερο διότι αυτός αναδεικνύεται σήμερα,ενώ τον Ιούλιο οργανώνονται οι υψηλού επιπέδου συνομιλίες Ελλάδας - ΗΠΑ για αμυντικά και διπλωματικά θέματα: Για την επέκταση του προβλήτα Κ-14 της βάσης της Σούδας, που δέχεται πυρηνοκίνητα,τη χρήση του ναυτικού νοσοκομείου των Χανίων για τους αμερικανούς στρατιώτες, την επέκταση της ετεροδικίας, τις πιέσεις για αγορά αμερικανικού εξοπλισμού και τα καθήκοντα της ελληνικής αποστολής στο Αφγανιστάν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ -επεσήμανε ο κ. Αλαβάνος- στηρίζει τη θέση για μία σύνθετη γεωγραφική ονομασία για όλες τις χρήσεις και κατανοεί ότι η επιθυμία της FYROM για ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να αξιοποιηθεί». «Είμαστε, όμως, λακωνικοί και θέλουμε και η κυβέρνηση να είναι επίσης λακωνική.Να μην κάνει λόγο για "εθνικό μέτωπο", στο οποίο συμπεριλαμβάνεται κι ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο εκφράζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε πως το ζήτημα που αφορά την ονομασία των Σκοπίων δεν έχει φύγει από το πλαίσιο του ΟΗΕ. «Η πρωτοβουλία Νίμιτς υπάρχει και συνεχίζεται και έχουμε δηλώσει ότι η τελευταία πρότασή του δεν εκφράζει την ελληνική πλευρά. Σε καμία περίπτωση η διαδικασία του ΝΑΤΟ δεν βγάζει το θέμα έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ. ¶λλο το θέμα αυτό - και άλλο ο συσχετισμός της λύσης με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

«Ο πρωθυπουργός ξέρει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και ξέρει ότι εκεί που πάει έχει αναλάβει να τις εκπληρώσει στο ακέραιο», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών και κατέληξε: «Εκείνος έβαλε την κόκκινη γραμμή. Να του έχετε εμπιστοσύνη. Υποχωρήσεις από τον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνησή του -και μάλιστα σε τέτοια θέματα- δεν είναι νοητές».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Καστανίδης παρατήρησε πως ήταν η δεύτερη φορά που ο κ. Αλαβάνος έθεσε θέμα για τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου σχετικά με τη βάση της Σούδας, θεωρώντας πως αυτές σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων. Στην πραγματικότητα, σημείωσε, «ο κ.Παπανδρέου στα πλαίσια της εθνικά υπεύθυνης στάσης του, χρησιμοποίησε τη βάση της Σούδας ως παράδειγμα, για να καταδείξει πως στις διμερείς σχέσεις, ισχυρός δεσμός υπάρχει όταν γίνεται σεβαστή η αρχή της αμοιβαιότητας».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή