Σόφια: Η στήριξη στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ δεν είναι άνευ όρων

Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008 16:50
A- A A+

Η στήριξη της Σόφιας στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ δεν είναι άνευ όρων, υπογράμμισε σήμερα ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, Ντίμιταρ Τσάντσεφ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, η Βουλγαρία υποστηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική των τριών χωρών του «Χάρτη της Αδριατικής» (Αλβανία, Κροατία, ΠΓΔΜ), ωστόσο σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, η υποστήριξη αυτή δεν είναι άνευ όρων.

Αφού επεσήμανε ότι καθεμία από τις υποψήφιες χώρες πρέπει να ανταποκριθεί στον «ουσιαστικό κατάλογο κριτηρίων που θέτει το ΝΑΤΟ», ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Σόφια θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην ΠΓΔΜ για την ενταξιακή της πορεία, αλλά, όπως σημείωσε, «φυσικά, θα συνεχίσουμε να αποδίδουμε έμφαση στον υποχρεωτικό χαρακτήρα της εκπλήρωσης των κριτηρίων».

«Σε αυτό το πνεύμα -πρόσθεσε ο κ. Τσάντσεφ- η βοήθεια αυτή δεν μπορεί να είναι άνευ όρων. Μαζί με τα υπόλοιπα κριτήρια για την ένταξη, η Συμμαχία θέτει και το κριτήριο για τη ρύθμιση άλυτων διμερών θεμάτων με γειτονικές χώρες, την ανάπτυξη και τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας μαζί τους».

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για πρόοδο στις διμερείς διαπραγματεύσεις για το όνομα» μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ που να επιτρέπουν αισιοδοξία για πρόσκληση της τελευταίας να ενταχθεί στη Συμμαχία, κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Από την πλευρά της, η Βουλγαρία θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις διαπραγματεύσεις, επεσήμανε ο κ. Τσάντσεφ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ενδεχόμενη εμπλοκή στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη, δεν θα πρέπει να μπλοκάρει την πρόσκληση των άλλων δύο υποψήφιων χωρών Αλβανίας και Κροατίας.

Τέλος, ο κ. Τσάντσεφ εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στην επιδίωξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας για συμμετοχή στην ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική συνεργασία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή