Το Μάιο η μελέτη για τη χρηματοδότηση των δράσεων κατά των ναρκωτικών

Οι δέκα βασικές τομές του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των ναρκωτικών
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008 17:11
A- A A+

Τις δέκα βασικές τομές του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των ναρκωτικών για την περίοδο 2008 - 2012, παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

- Τη σύσταση Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου παρά τω πρωθυπουργό.

- Τη δημιουργία, για πρώτη φορά, Ενιαίου Προϋπολογισμού για τα ναρκωτικά.

- Τη μετεξέλιξη του ΟΚΑΝΑ σε Εθνικό Κέντρο για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και την αποσύνδεση του από τη θεραπευτική διαδικασία.

- Τη δημιουργία ενιαίου ισχυρού δικτύου πρόληψης και την επέκταση των κέντρων πρόληψης.

- Την ένταξη των προγραμμάτων υποκατάστατων στο ΕΣΥ, με στόχο εντός μιας πενταετίας, η εξαφάνιση της λίστας αναμονής.Παράλληλα, δημιουργούνται δημόσιες κλινικές αποτοξίνωσης στα μεγάλα αστικά κέντρα.

- Τη σταδιακή θεμελίωση Εθνικού Θεραπευτικού Κύκλου για τις εξαρτήσεις, με τη σύνδεση των στεγνών προγραμμάτων με τα προγράμματα υποκατάστατων.

- Την πιστοποίηση και αξιολόγηση των θεραπευτικών δομών της χώρας.

- Την κατοχύρωση και ανάδειξη της αποστολής του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά.

- Την αποτελεσματική επικοινωνία με τους εργοδοτικούς φορείς και την ενίσχυση των ειδικών προγραμμάτων για την κοινωνική επανένταξη των πρώην χρηστών.

- Την προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου που, μεταξύ άλλων, θα εγγυάται με τον αντικειμενικό προσδιορισμό της ελάχιστης ποσότητας κατοχής παράνομων ουσιών, τη θεραπεία και όχι τον εγκλεισμό των εξαρτημένων ατόμων.

Κυρίαρχη αρχή της Εθνικής Πολιτικής για τα ναρκωτικά, τόνισε κ. Αβραμόπουλος, είναι η ενίσχυση των δημόσιων υποδομών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης και η έμπρακτη κατοχύρωση του δικαιώματος των πολιτών σε δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι μέχρι το Μάιο θα κατατεθεί η ειδική οικονομοτεχνική μελέτη για τη χρηματοδότηση των δράσεων, ενώ σημείωσε ότι έμφαση και προτεραιότητα θα δοθεί στη πρόληψη. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στις 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, θα ξεκινήσει η πρώτη εθνική εκστρατεία πρόληψης κατά των εξαρτήσεων.

Τ κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν το Σχέδιο Δράσης «έκθεση ιδεών», ενώ εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις τόσο για τη χρηματοδότηση, όσο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προγραμμάτων.

Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Υγείας της ΝΔ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, επεσήμανε ότι θα πρέπει το υπουργείο να κάνει ένα βήμα μπροστά και να ανοίξει το δρόμο για την συνταγογράφηση της μεθαδόνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή