Καμία συναίνεση δεν επετεύχθη για την πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τόνισε αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, αμέσως μετά την οριστικοποίηση του ελληνικού βέτο για τη γειτονική χώρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/02/1496125.htm .
«Υπάρχει συναίνεση για την πρόσκληση δύο εκ των τριών χωρών (Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ)», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ James Appathurai.
Η Κροατία και η Αλβανία θα γίνουν δεκτές στη Συμμαχία μέσα σε ένα χρόνο και θα αποτελέσουν το 27ο και το 28ο μέλος του ΝΑΤΟ.
Αντίθετα οι ελπίδες της Ουκρανίας και της Γεωργία εξανεμίστηκαν, κυρίως λόγω της άρνησης της Γαλλίας και της Γερμανίας, παρά τις έντονες πιέσεις (όπως και στην περίπτωση των Σκοπίων) του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν εξέφρασε την αντίθεση της Γαλλίας στην προοπτική ένταξης των δύο χωρών, στο όνομα –όπως είπε- «της ισορροπίας δυνάμεων στην Ευρώπη και μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας».
Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ) ότι η αποστολή των Σκοπίων αποχώρησε από το Βουκουρέστι μετά την αποτυχία της γειτονικής χώρας να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τμήμα της αποστολής των Σκοπίων έχει αποχωρήσει, ωστόσο στη ρουμανική πρωτεύουσα παραμένει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.