Σκόπια: Παραβιάστηκε η Ενδιάμεση Συμφωνία

«Πρόκειται για ένα ζήτημα δολοφονίας της "μακεδονικής" ταυτότητας»
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2008 15:24
A- A A+

Για «δολοφονία της "μακεδονικής" ταυτότητας» και παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων, σε δηλώσεις αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι η ΠΓΔΜ δεν θα λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.

«Αυτό είναι ένα νέο δεδομένο και μια νέα κατάσταση, την οποία δεν είχαμε προηγουμένως. Η Ενδιάμεση Συμφωνία παραβιάστηκε από τη μία πλευρά», δήλωσε ο Ίβιτσα Μπότσεφσκι, μετά την ανακοίνωση από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ότι τα Σκόπια δεν θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, λόγω των ανεπίλυτων διαφορών με την Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας.

«Η Ενδιάμεση Συμφωνία λέει ξεκάθαρα ότι καμία από τις δύο χώρες δεν μπορεί να μπλοκάρει την ένταξη της άλλης οπουδήποτε: σε διεθνείς οργανισμούς ή θεσμούς. Αυτό έγινε σήμερα, γι αυτό και είναι ένα νέο γεγονός. Είναι μια νέα κατάσταση», υποστήριξε ο κ. Μπότσεφσκι.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων σημείωσε ότι η μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ δεν σχετίζεται με εσωτερικές πολιτικές έριδες, κάνοντας λόγο για «δολοφονία της "μακεδονικής" ταυτότητας».

«Η ουσία του προβλήματος θα πρέπει να γίνει κατανοητή από την ελληνική κοινή γνώμη. Δεν έχει να κάνει με τις πολιτικές διαφορές στο εσωτερικό της "Μακεδονίας". Πρόκειται για ένα ζήτημα δολοφονίας της "μακεδονικής" ταυτότητας. Δεν έχουμε διαφορές, όταν αποκαλούμε τους εαυτούς μας "Μακεδόνες", δεν έχουμε διαφορές όταν αποκαλούμε τη γλώσσα μας "μακεδονική" και δεν έχουμε διαφορές όταν λέμε ότι θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η "Μακεδονία" ανήκει τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όπως ισχυρίστηκε ο κ, Μπότσεφσκι, «παρά το γεγονός ότι η "Μακεδονία" εκπλήρωσε τα κριτήρια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν εντάχθηκε εξαιτίας ενός ζητήματος που δεν περιλαμβάνεται καθόλου στην ατζέντα της Συμμαχίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή