Ντ. Μπακογιάννη: Καμία παρερμηνεία στο κείμενο συμπερασμάτων

«Η Ελλάδα δεν ήταν μόνη, μαζί της στάθηκε όλη η Συμμαχία»
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2008 16:11
A- A A+

Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης από την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι η Αθήνα πέτυχε πλήρως τους στόχους της.

Όπως, άλλωστε, αποτυπώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι πρόσκληση για ένταξη των Σκοπίων θα δοθεί όταν επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος.

Η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη, τόνισε η κ. Μπακογιάννη σε δηλώσεις της μετά το πέρας των πρωινών εργασιών της Συνόδου του Βουκουρεστίου, σημειώνοντας ότι η χώρα μας θα πορευθεί με την ίδια αποφασιστικότητα.

Η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν μπορεί να υπάρξουν παρερμηνείες, ενώ όπως επεσήμανε, δεν υπάρχουν χρονικά όρια για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας, αλλά ευχή για όσο το δυνατόν πιο σύντομη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας.

Παράλληλα, η Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε μήνυμα προς το λαό της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ειλικρινή και φιλικά αισθήματα για το λαό της γειτονικής χώρας. «Επιθυμούμε να γίνουμε φίλοι και εταίροι, επιθυμούμε να δούμε τα Σκόπια να μπαίνουν στο ΝΑΤΟ, προϋπόθεση όμως, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Τελούμε σε καθεστως διαπραγματεύσεων υπό το Μ. Νίμις, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία».

Στη συνέχεια η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε σειρά ερώτησεων από δημοσιογράφους της γειτονικής χώρας.

Η Ελλάδα δεν θέλει να επιβάλει ονομασία στα Σκόπια, αλλά να συμφωνήσουμε σε ένα κοινώς αποδεκτό όνομα. Θέλουμε και τους δύο λαούς νικητές, ξεκαθάρισε η κ. Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση .

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας απέρριψε την πρόταση των Αμερικανών για ένταξη των Σκοπίων με την προσωρινή τους ονομασία, η κ. Μπακογιάννη παρατήρησε ότι δεν ήταν μια πρόταση που θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά απλώς θα το κουκούλωνε, όπως χαρακτηριστικά είπε. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την θέληση, και το έχει δείξει, να βοηθήσει την ένταξη της ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείσα εάν η χώρα μας ακολουθήσει την ίδια τακτική και το Σεπτέμβριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η κ. Μπακογιάννη αφού σημείωσε ότι η αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα, ξεκαθάρισε ότι «η περαιτέρω πολιτική μας θα είναι με την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα».

«Σήμερα η Ελλάδα δεν ήταν μόνη, μαζί με την Ελλάδα στάθηκε όλη η Συμμαχία», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Το μήνυμα είναι δυνατό. Πετύχαμε τους διπλωματικούς μας στόχους».

Όπως είπε, από δω και στο εξής η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία της ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλό για την σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή