ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφαση του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/03/1496518.htm , σημειώνοντας ότι η Αθήνα πέτυχε πλήρως τους στόχους της.
Η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη, τόνισε η κ. Μπακογιάννη σε δηλώσεις της μετά το πέρας των πρωινών εργασιών της Συνόδου του Βουκουρεστίου, σημειώνοντας ότι η χώρα μας θα πορευθεί με την ίδια αποφασιστικότητα.
Η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν μπορεί να υπάρξουν παρερμηνείες, ενώ όπως επεσήμανε, δεν υπάρχουν χρονικά όρια για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας, αλλά ευχή για όσο το δυνατόν πιο σύντομη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας.
Την «ξεκάθαρη ελληνική στάση» που, όπως είπε, οδήγησε στη μη διατύπωση πρόσκλησης προς την ΠΓΔΜ υπογράμμισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας την υποστήριξη του συνόλου, σχεδόν, του πολιτικού κόσμου, έχοντας τη σύμπνοια των Ελλήνων πολιτών με το μέρος της, παρουσίασε με τρόπο σαφή, με τρόπο ξεκάθαρο, πέρα από κάθε αμφισβήτηση την ελληνική θέση στο θέμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μήνυμα του πρωθυπουργού
«Ενωμένοι, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, δώσαμε μια δύσκολη και επιτυχημένη μάχη» τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, απευθύνοντας νέα πρόσκληση στα Σκόπια να συνεχιστεί η συζήτηση, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για εξεύρεση λύσης http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/03/1496692.htm .
To κείμενο συμπερασμάτων
Όπως αποτυπώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/03/1496550.htm οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι πρόσκληση για ένταξη των Σκοπίων θα δοθεί όταν επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος.
Αναλυτικότερα, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας, καθώς και η συμβολή της στην επάνδρωση των νατοϊκών αποστολών.
Υπογραμμίζεται, ωστόσο, πως παρά το γεγονός ότι πολλοί εργάσθηκαν σκληρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος, αυτό - προς λύπη της Συμμαχίας - δεν συνέβη.
Κατόπιν τούτου, η Ατλαντική Συμμαχία δηλώνει πως ενθαρρύνει τη χωρίς καθυστέρηση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, ώστε να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό αμοιβαίως αποδεκτή λύση, η οποία ευθύς αμέσως θα ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.
Μπους: Το ζήτημα πρέπει να λυθεί άμεσα
Τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συναίνεση όσον αφορά την πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρο Τζορτζ Μπους, σημειώνοντας ότι το ζήτημα τη ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να λυθεί σύντομα.
«Το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί τάχιστα», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στο βέτο της χώρας μας για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος Μπους εγκαταλείφθηκε από τους στενότερους συμμάχους του, γράφουν οι Times του Λονδίνου, σχολιάζοντας την αποτυχία της αμερικανικής διπλωματίας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/03/1496383.htm .
Εσπευσμένη αναχώρηση της σκοπιανής αντιπροσωπείας
Την αναχώρηση της αποστολής της ΠΓΔΜ από το Βουκουρέστι μία μέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντόνιο Μιλόσοσκι http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/03/1496503.htm , σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ρουμανική πρωτεύουσα, μετά την ανακοίνωση της επίσημης απόφασης του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια.
«Η "μακεδονική" αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει σήμερα από τη σύνοδο κορυφής. Είναι απαραίτητο να είμαστε με το λαό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιλόσοσκι.
«Παραβιάστηκε η Ενδιάμεση Συμφωνία»
Για «δολοφονία της "μακεδονικής" ταυτότητας» και παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων, σε δηλώσεις αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι η ΠΓΔΜ δεν θα λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/03/1496485.htm .
«Αυτό είναι ένα νέο δεδομένο και μια νέα κατάσταση, την οποία δεν είχαμε προηγουμένως. Η Ενδιάμεση Συμφωνία παραβιάστηκε από τη μία πλευρά», δήλωσε ο Ίβιτσα Μπότσεφσκι, μετά την ανακοίνωση από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ότι τα Σκόπια δεν θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, λόγω των ανεπίλυτων διαφορών με την Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας.
«Η Ελλάδα, ο μοναδικός μας εχθρός»
«Η Ελλάδα, ο μοναδικός μας εχθρός», γράφει η εφημερίδα «Βεστ», στο πρωτοσέλιδο της δεύτερης έκδοσής της, με υπέρτιτλο «Κατάφωρη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας», ενώ η «Ντνέβνικ», η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, αναφέρει: «Η Ελλάδα εμπόδισε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ».
Ο Τύπος των Σκοπίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/03/1496460.htm υπερτονίζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν σθεναρά την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα «Βρέμε» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: «Ο Μέγας Μπους αγωνίζεται για τη "Μακεδονία"».
ΠΑΣΟΚ: Ο Πρωθυπουργός έκανε το αυτονόητο
«Εκεί όπου οδήγησε τα πράγματα η κυβέρνηση, με τις παλινωδίες, τα διπλά μηνύματα και το θολό τοπίο, ο πρωθυπουργός έπραξε χτες το αυτονόητο. Έπραξε αυτό που ζητήσαμε επίμονα και αυτό που απαίτησε και περίμενε ο Ελληνικός λαός», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στην κόκκινη γραμμή που χάραξε έγκαιρα το ΠΑΣΟΚ, μια κόκκινη γραμμή, που έγινε και κτήμα όλου του Ελληνικού λαού, της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «ο στόχος της Ελλάδας δεν επιτεύχθηκε, γιατί ο στόχος δεν ήταν το βέτο. Ο στόχος της Ελλάδας ήταν να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων παραμένει να επιλυθεί και το ζήτημα, βεβαίως, πλέον, είναι η επόμενη μέρα».
«Η πίεση πρέπει να έχει αποδέκτη και τις ΗΠΑ που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά ο ρόλος αυτός πρέπει να εντάσσεται στη λογική της διαδικασίας του ΟΗΕ, πρέπει να εντάσσεται στη λογική του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
KKE: «Δειλό» το ελληνικό βέτο
Το ΚΚΕ θα περιμένει το τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και δεν θα συμμεριστεί την κυβέρνηση αν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει διθυράμβους, δήλωσε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η οποία χαρακτήρισε «δειλό» το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της FYROM.
«Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε πειθήνια και ευθυγραμμιζόμενη σε όλα, κραδαίνοντας μόνο το ζήτημα του δειλού βέτο, που δεν ειπώθηκε καν φαίνεται ως φράση, απέναντι στην FYROM. Επομένως καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς τους χειρισμούς και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να λυθούν τέτοια ζητήματα, ουσιαστικά και σε βάθος. Τυπικά μπορεί να υπάρχει και μία θετική λύση, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως επίσης τέτοια ζητήματα δεν λύνονται και στο πλαίσιο της ΕΕ».
Αλαβάνος: Eμείς θα πανηγυρίσουμε όταν λυθεί το πρόβλημα
«Εμείς θα πανηγυρίσουμε όταν θα έχει λυθεί ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Αλαβάνος τόνισε επίσης ότι «δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω σε καταστάσεις σαν την περίοδο του εμπάργκο» και πως «πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες και μάλιστα στο πλαίσιο του ΟΗΕ σε διμερές επίπεδο, όχι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εισέλθει «σε μια διαδικασία ασύμμετρων ανταλλαγμάτων όπως ζητάνε σήμερα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».
Τέλος, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι η λύση κοινής αποδοχής θα πρέπει να στηρίζεται σε μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και σε μια σειρά μέτρων εμπιστοσύνης και σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.
ΛΑΟΣ: «Πρόσκαιρα τα αποτελέσματα
«Χαιρόμαστε που η υιοθέτηση της πολιτικής μας για βέτο από την κυβέρνηση έπιασε τόπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του μετά τις εξελίξεις στο Βουκουρέστι, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, επισημαίνοντας ωστόσο πως «σαφώς πρόκειται για προσωρινό μέτρο με πρόσκαιρα αποτελέσματα».
Σύμφωνα με το ΛΑΟΣ, «δεν έχει πάψει να ισχύει ο ταπεινωτικός συμβιβασμός που εκχωρεί με τη "σύνθετη ονομασία" το όνομα "Μακεδονία" στους γείτονες».
«Η μόνη αποτελεσματική λύση παραμένει η πρότασή μας για επικύρωση της εντάξεως τόσο των Σκοπίων όσο και της Τουρκίας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ (για τα πρώτα) όχι από το Κοινοβούλιο αλλά με δημοψήφισμα από τον Ελληνικό ΛΑΟ(όπως και για κάθε άλλη μελλοντική διεύρυνση)».