Συνάντηση Πούτιν με τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2008 09:45
EPA/CHRISTIAN SILVA

A- A A+

Με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντώνται σήμερα στο Βουκουρέστι οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ελπίζοντας στην αναθέρμανση των σχέσεων με τη Μόσχα, αλλά και σε ένα νέο ξεκίνημα με τον διάδοχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε χθες το βράδυ στο Βουκουρέστι για να μιλήσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον διπλωματικό του σύμβουλο αναμένεται στην ομιλία του να αναφερθεί σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα-«αγκάθια» στις σχέσεις με την Ατλαντική Συμμαχία και ειδικότερα στην αντιπυραυλική ασπίδα, τη Συνθήκη ελέγχου των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη, το Κόσοβο και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Διπλωματικές πηγές στο ΝΑΤΟ τόνιζαν ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν στην απόφαση για την ανάπτυξη αντι-πυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη αλλά και στην υπόσχεση που δόθηκε από τη Συμμαχία για την μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Σε ότι αφορά τις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η αρχική αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν μεν καυστική, αλλά όχι εκρηκτική.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του Πούτιν με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι δεν θα εγκαταλείψει στην τύχη τους την Αμπχαζία και τη Nότια Οσετία - τις δύο περιοχές της Γεωργίας που ζητούν την απόσχισή τους - εάν η Τιφλίδα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν μετέβη στο Βουκουρέστι αποφασισμένος να εστιάσει την προσοχή του στους τομείς της συνεργασίας και όχι της διαφωνίας με τη Δύση.

Είναι η πρώτη φορά από το 2002 που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ φιλοξενούν Ρώσο πρόεδρο στη σύνοδό τους.

Ο Πούτιν που θα εγκαταλείψει το Κρεμλίνο στις 7 Μαΐου μετά από δύο προεδρικές θητείες, προσκάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του στο θέρετρο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα την Κυριακή για να συζητήσει μαζί του τα σχέδια της Ουάσινγκτον να αναπτύξει αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους θα εχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διάδοχο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή