Εβαλαν οξέα στο κρασί τους

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2008 19:25
UPD:19:49

A- A A+

Τουλάχιστον 70 εκατομμύρια λίτρα τοξικού κρασιού έχουν παραχθεί και διατεθεί στην ιταλική αγορά, όπως αναφέρει σήμερα το εβδομαδιαίο ιταλικό περιοδικό "Λ' Εσπρέσο", το οποίο αποδίδει ευθύνες γι' αυτό στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στη νότια Ιταλία.

Σύμφωνα με τους ιταλούς δικαστικούς τους οποίους επικαλείται το περιοδικό, 20 εταιρείες ενέχονται σ' ένα σύστημα που χρησιμοποιούσε οξέα και καρκινογόνες ουσίες για την παραγωγή επιτραπέζιου κρασιού, το οποίο πωλείτο σε χαμηλές τιμές, (από 70 λεπτά ως 2 ευρώ το λίτρο) σε όλη την Ιταλία.

Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούσαν υδροχλωρικό οξύ και θειικό οξύ για να κρύψουν την προσθήκη σακχαρόζης, η χρήση της οποίας απαγορεύεται από το νόμο, και να διαφύγουν έτσι των ελέγχων, σύμφωνα με το "Λ' Εσπρέσο".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις ιταλικές αρχές πληροφορίες σχετικά με τις αποκαλύψεις.

Το περιοδικό αποκαλύπτει επίσης απάτη στο Μπρουνέλο, ένα από τα πιο διάσημα και ακριβά κρασιά της Ιταλίας. Σύμφωνα με την εισαγγελία της Σιένας (κεντρική Ιταλία), οι παραγωγοί ανακάτεψαν σταφύλια από τη Γαλλία με τα σταφύλια του Σαντζοβέζε, τα μόνα από τα οποία μπορεί να παράγεται το Μπρουνέλο και που του επιτρέπουν να έχει ετικέτα με ονομασία προέλευσης.

Η νέα αυτή υπόθεση, η οποία ενδέχεται να ζημιώσει την εικόνα των οινοπαραγωγών της Ιταλίας, έρχεται λίγες ημέρες μετά την κρίση που προκλήθηκε από τη μόλυνση ποσοτήτων μοτσαρέλας από διοξίνη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή