Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση ντόπινγκ

Μιχ. Λιάπης: «Λύσεις εδώ και τώρα»
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008 10:45
UPD:12:40

A- A A+

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Πούλιος, για το κρούσμα ντόπιγνκ με τους αθλητές της Εθνικής Ομάδας Αρσης Βαρών.

Ο κ. Πούλιος ανέθεσε την έρευνα στον εισαγγελέα πρωτοδικών, Ανδρέα Καραφλό, με την εντολή να εντοπίσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί αθλητισμού στο σκέλος που σχετίζονται με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από αθλητές. Ο κ. Καραφλός έχει εντολή να ζητήσει από την Ομοσπονδία ¶ρσης Βαρών όλα τα έγγραφα για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν στους αθλητές.

Σύμφωνα με την εντολή Πούλιου, ο εισαγγελέας πρέπει να κατευθύνει την έρευνά του στην αναζήτηση ενδεχόμενων ευθυνών τόσο στην Ομοσπονδία ¶ρσης Βαρών, για όσους δηλ. χορήγησαν τις επίμαχες ουσίες, όσο και προς τους ίδιους τους αθλητές.

Μ. Λιάπης: «Λύσεις εδώ και τώρα»

Ευρεία σύσκεψη για την καταπολέμηση του ντόπινγκ πραγματοποιείται από το πρωί στην ΓΓΑ υπό την προεδρία του υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη και με την συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, του ΓΓΑ, Σταύρου Δουβή, εκπροσώπων της ΕΟΕ και αθλητικων ομοσπονδιών.

«Εδώ και τώρα λύσεις. Βλέπουμε μπροστά. Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης και πρόσθεσε: «Εντός 10 ημερών θα θεσμοθετηθεί επιτροπή με την συμμετοχή θεσμικών φορέων, που θα εισηγηθεί μέτρα καταπολέμησης του ντόπινγκ. Χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών με το πλημμέλημα να μετατρέπεται σε κακούργημα και την επανεξέταση κινήτρων χρηματοδοτήσεων».

Από την πλευρά του, ο κ Ιωαννίδης, επεσήμανε: «Θέλουμε υγιή αθλητισμό. Πρέπει να πάμε καθαροί στο Πεκίνο».

Σήμερα εν τω μεταξύ, ή το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, αναμένονται τα αποτελέσματα και από το δεύτερο δείγμα των έντεκα αθλητών της Αρσης Βαρών.

Τα ξένα MME

Η υπόθεση φυσικά, δεν πέρασε απαρατήρητη από τα ξένα μέσα ενημέρωσης, με το BBC να θυμίζει με νόημα πως στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992 η Ελλάδα κατέκτησε 12 μετάλλια στην άρση βαρών, ενώ πριν από τους Αγώνες του 1992 είχε πάρει τελευταία φορά μετάλλιο στους Αγώνες του 1904.

Το Reuters σημειώνει ότι ο Χρήστος Ιακώβου είναι προπονητής της Εθνικής ομάδας από τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης όταν και ξεκίνησε η άνοδος του αθλήματος, ενώ στην απόφαση του κ. Ιακώβου να παραιτηθεί επικεντρώνεται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑFΡ).

Κρούσμα και στον σχολικό αθλητισμό

Στο βαρύ κλίμα από το κρούσμα ντόπινγκ στην Αρση Βαρών έρχεται να προστεθεί μία ακόμα αποκάλυψη, από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», αυτή τη φορά στον εφηβικό αθλητισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, 17χρονος μαθητής, αθλητής συλλόγου της άρσης βαρών, ο οποίος συμμετείχε στην τελική φάση του Πανελλήνιου Μαθητικού Πρωταθλήματος στις 13 και 14 Μαρτίου, βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ η ανάλυση του δεύτερου δείγματος θα έχει γίνει έως αύριο, οπότε το θέμα θα απασχολήσει επίσημα τη συνεδρίαση του ΕΣΚΑΝ (έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη).

Το κρούσμα επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, Αστέριος Δεληγιάννης, ο οποίος δήλωσε ότι «πράγματι υπάρχει θετικό δείγμα που συνδέεται με αθλητή ο οποίος συμμετείχε πριν από τρεις εβδομάδες στο Πανελλήνιο Μαθητικό Πρωτάθλημα».

Το εν λόγω κρούσμα έρχεται να επιβεβαιώσει τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στο σχολικό και εφηβικό αθλητισμό όπου προπονητές, αλλά και γονείς αθλητών, προτρέπουν τα παιδιά να κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών και άλλων σκευασμάτων, προκειμένου να πετύχουν τις επιδόσεις εκείνες που θα τους δώσουν το πολυπόθητο «διαβατήριο» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις