Γ. Βαληνάκης: Με την ομοψυχία κερδίζουμε

Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008 18:00
A- A A+

«Με την ομοψυχία κερδίζουμε. Αυτό νομίζω ότι είναι το συμπέρασμα που βγαίνει. Πέρα δηλαδή από τη μεθοδική προσπάθεια που έγινε όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσουμε ως εδώ, σημαντική συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα είχε ακριβώς η εθνική ενότητα».

Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στη ΝΕΤ 105,8, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και τις χθεσινές δημοσκοπήσεις.

«Βεβαίως», διευκρίνισε ο κ. Βαληνάκης, «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δρόμο να διανύσουμε, διότι στόχος μας είναι να λύσουμε το πρόβλημα αυτό, όπως γενικά στόχος της κυβέρνησής μας, είναι να λύσουμε τις εκκρεμότητες από το παρελθόν».

«Για να υπάρξει λύση, πρέπει οπωσδήποτε και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν. Εμείς από τη δική μας μεριά δηλώνουμε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε σε νέο γύρο συζητήσεων και εξυπακούεται ότι η βούλησή μας είναι να λυθεί το ζήτημα αυτό, με τον αποφασιστικό τρόπο τον οποίο επιδείξαμε ήδη. Θέλω να πιστεύω ότι, όπως συμβαίνει συνήθως, μετά από μια περίοδο περισυλλογής οι υπεύθυνες ηγεσίες επικεντρώνονται σε αυτό που είναι μπροστά τους, δηλαδή το ζητούμενο, το πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί και αυτό είναι ακριβώς το ζήτημα της ονομασίας. Πράγμα που σημαίνει, λογικά, ότι τα Σκόπια, μετά από μια περίοδο “αποσυμπίεσης” και εκτίμησης των νέων δεδομένων, θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξευρεθεί αυτή η κοινά αποδεκτή λύση», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε ότι «εάν δε λυθεί το ζήτημα της ονομασίας δεν πρόκειται βεβαίως να αναβαθμιστεί με οποιοδήποτε τρόπο η σχέση των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή