ΠΓΔΜ - Κατατέθηκε η πρόταση για πρόωρες εκλογές

Στα Σκόπια αύριο η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ για συνομιλίες
Τρίτη, 08 Απριλίου 2008 20:35
A- A A+

Κατατέθηκε από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ («Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη»-DUI) του Αλί Αχμέτι, η πρόταση για τη διάλυση του Κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Το DUI αναμένει στήριξη της πρωτοβουλίας του από άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Τζέβαντ Αντέμι, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν έχουν αναγγείλει την υποστήριξή τους εξήντα ένας βουλευτές, όσοι δηλαδή απαιτούνται για τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ, αριθμεί συνολικά 120 βουλευτές.

Στο σκεπτικό της πρωτοβουλίας αυτής του DUI, αναφέρεται ότι η χώρα διέρχεται μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία απαιτούνται έλλογες πράξεις.

«Η λύση της διένεξης για την ονομασία με την Ελλάδα, η πλήρωση των πολιτικών κριτηρίων και η ευρωπαϊκή ατζέντα απαιτούν δέσμευση και τη λειτουργία θεσμών με πλήρη δυναμικότητα. Δεδομένου ότι αυτά λείπουν προς στιγμήν από τη Μακεδονία και λαμβάνοντας υπόψη τη γενική πολιτική κατάσταση της χώρας, το DUI ζητά από το Κοινοβούλιο να διαλυθεί και να ακολουθήσουν πρόωρες εκλογές» αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρωτοβουλία του DUI, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Αντίθετα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) τάχθηκε σήμερα κατά του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών το προσεχές διάστημα. Η ηγέτης του κόμματος αυτού, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, σημείωσε ότι πρόωρες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν αφού πρώτη η χώρα εξασφαλίσει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Η ίδια τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος VMRO-DPMNE, για να τοποθετηθεί αν υποστηρίζει ή όχι την διενέργεια πρόωρων εκλογών. Τόσο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων «Βέτσερ» όσο και η εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, «Νντέβνικ», γράφουν σήμερα ότι το κόμμα, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι διάκειται θετικά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, συγκάλεσε για την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 11:00 (ώρα τοπική) συνάντηση με τους ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας. Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι αναφέρεται ότι στόχος της συνάντησης αυτής, αποτελεί η «διαμόρφωση κοινής θέσης και προσέγγισης για την έξοδο από την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Δημοκρατία της Μακεδονίας μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι».

Ο κ. Τσερβένκοφσκι εκφράζει την πεποίθηση όλοι οι προσκεκλημένοι να δεχθούν να συμμετάσχουν στη συνάντηση και να συνεισφέρουν στην επιτυχή αντιμετώπιση και επίλυση των επίκαιρων προβλημάτων και προκλήσεων.

Τέλος, αύριο μεταβαίνει στα Σκόπια η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ πρέσβης Βικτόρια Νούλαντ η οποία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Στις συναντήσεις αυτές θα εξετασθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι καθώς και η εκκρεμότητα της ονομασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή