Νεπάλ: Εξι Μαοϊκοί νεκροί από πυρά αστυνομικών

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2008 07:46
A- A A+

Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι μέλη του ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκού στο δυτικό τμήμα της φτωχής χώρας των Ιμαλαΐων, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο Μόχαν Σάπκοτα, οι αστυνομικοί σκότωσαν τα μέλη του κόμματος στην διάρκεια βίαιων επεισοδίων στα οποία είχαν εμπλακεί με υποστηρικτές του κόμματος του Κογκρέσου.

«Έξι Μαοϊκοί σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίσθηκαν από πυρά της αστυνομίας μετά την επέμβασή της στις συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς τους Κογκρέσου του Νεπάλ και υποστηρικτές των Μαοϊκών», δήλωσε ο Σάπκοτα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην διοικητική περιφέρεια Ντανγκ, 300 χλμ. δυτικά του Κατμαντού, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα αιματηρά επεισόδια το βράδυ της Τρίτης.

«Νωρίτερα την Τρίτη, είχαν σημειωθεί συμπλοκές μεταξύ της Ένωσης των Νέων Κομμουνιστών [νεολαίας του ΚΚΝ(Μ)] και στελεχών του Κογκρέσου, και οι συμπλοκές έγιναν ιδιαίτερα βίαιες», δήλωσε ο Σάπκοτα.

Επεισόδια βίας έχουν αμαυρώσει την προεκλογική περίοδο στο Νεπάλ. Χθες Τρίτη, ένας υποψήφιος βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού (ΚΚΝ/ΕΜΛ) δολοφονήθηκε.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Νεπάλ κάλεσε να τεθεί τέλος στην προεκλογική βία και τους εκφοβισμούς από μέλη κομμάτων, που όπως προειδοποίησε υπάρχει κίνδυνος να υποβαθμίσει την διαδικασία.

Αύριο Πέμπτη στο Νεπάλ διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης η οποία εντέλλεται να τροποποιήσει το Σύνταγμα της χώρας καθώς και να κυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την απεμπόληση της μοναρχίας.

Η εκλογική διαδικασία αποτελεί το επιστέγασμα της ειρηνευτικής διαδικασίας που άρχισε με την ανατροπή του βασιλιά Γκιανέντρα από λαϊκές κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της Βουλής καθώς και των μαοϊκών, οι οποίοι διεξήγαν ένοπλο αγώνα. Η διαδικασία σήμανε την λήξη του εμφυλίου, ο οποίος στοίχισε τουλάχιστον 13.000 ζωές την τελευταία δεκαετία, και την ενσωμάτωση των Μαοϊκών στο πολιτικό σκηνικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή