Ηπια ήταν η απάντηση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Κροατίας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, με τις οποίες άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στην ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις με τις συνοριακές διαφορές των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβο Σάναντερ, εκτίμησε ότι η Σλοβενία θα περιλαμβάνεται στην ομάδα των χωρών που θα υποστηρίξουν την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο πρόεδρος της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς, τόνισε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη να υπάρξει σύντομα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διευθέτηση του ζητήματος των συνοριακών διαφορών.
Μάλιστα, ειδικά για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων (Σλοβενία και Κροατία ερίζουν για τα θαλάσσια σύνορά τους και τα αλιευτικά δικαιώματα, από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και μετά), ο πρόεδρος της Κροατίας σημείωσε ότι το θέμα θα έπρεπε να "παρουσιαστεί" στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Εφόσον υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, είπε ο κ. Μέσιτς, «η Κροατία θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα υλοποιηθεί η απόφαση του δικαστηρίου».
Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο κ. Μέσιτς, το θέμα των συνοριακών διαφορών δεν δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των διμερών σχέσεων με τη Σλοβενία.