Γέρεμιτς: Καθοριστικές οι εκλογές για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2008 13:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

A- A A+

Οι επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Σερβία θα είναι οι πιο σημαντικές από τον Οκτώβριο του 2000, τόνισε σήμερα από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς.

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε ρηξικέλευθες συνέπειες για το μέλλον της χώρας μας και για τα δυτικά Βαλκάνια… Πιστεύω ότι οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν το μελλοντικό δρόμο της Σερβίας», ανέφερε ο κ. Γέρεμιτς.

Προέβη επίσης στην εκτίμηση, ότι παρά το γεγονός ότι οι εκλογές αυτές θα αφορούν τη σχέση της Σερβίας με την Ευρώπη, κανένας ψηφοφόρος δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από αυτό που συνέβη πρόσφατα στο Κοσσυφοπέδιο.

Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου «αφορά την ταυτότητά μας ως έθνος. Στη Σερβία δεν υπάρχει διαφωνία πάνω σε αυτό. Μια συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας δεν είναι έτοιμη να παραδώσουν την κληρονομιά μας στο Κοσσυφοπέδιο. Υπάρχει ενότητα πάνω σε αυτό στην κοινή μας γνώμη και η ενότητα αυτή θα μείνει αδιάρρηκτη. Θα εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε την εδαφική μας ακεραιότητα και να διεκδικούμε τα δικαιώματα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου», ανέφερε ο κ. Γέρεμιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας δήλωσε ακόμη ότι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2000 η ευρωπαϊκή ιδέα της Σερβίας χρίζει υπεράσπισης, χρειάζεται φωνές υπεράσπισης: «Δεν είναι εδραιωμένη, δεν νιώθουμε πια πως είναι το μόνο πεπρωμένο μας. Είναι απλά μια απόφαση που έχουμε μπροστά μας και που μπορεί και να μην τη λάβουμε, γιατί πολλοί Σέρβοι συνδέουν την Ευρώπη στενά με την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και είναι πολύ έντονα τα συναισθήματα στη χώρα μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή