Την αντίδραση του ΥΠΕΧΩΔΕ προκάλεσαν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για την πορεία αποκατάστασης των κτιρίων στις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού Ηλείας.
Συγκεκριμένα Το υπουργείο κάνει λόγο για πολλές ανακρίβειες που γράφονται στον Τύπο τόσο για τον αριθμό των κατοικιών που πρέπει να ανακατασκευαστούν, όσο και για την πορεία του προγράμματος αποκατάστασης.
Σύμφωνα πάντα με τον ΥΠΕΧΩΔΕ, με την ολοκλήρωση των ελέγχων διαπιστώθηκε ότι στο Νομό Ηλείας οι κατοικίες που πρέπει να ανακατασκευαστούν είναι 199, ενώ άλλες 266 κατοικίες χρειάζονται επισκευές. Ζημιές, τέλος, έχουν υποστεί 530 βοηθητικά κτίσματα (αποθήκες, στάβλοι κλπ.).
«Αυτοί είναι οι αριθμοί και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Ό,τι άλλο λέγεται ή γράφεται αποτελεί δυστυχώς έκφραση υπερβολής και λαϊκισμού στις πλάτες ανθρώπων που υποφέρουν», υπογραμμίζει το υπουργείο.
Όπως διευκρινίζεται, από τις 199 περιπτώσεις κατοικιών που χρήζουν ανακατασκευής, αίτηση έχουν υποβάλει 93 δικαιούχοι. Από αυτές τις αιτήσεις ελέγχθηκαν και διεκπεραιώθηκαν οι 49, όπου οι φάκελοι ήταν πλήρεις και μέχρι στιγμής (από τις 49 αιτήσεις που έχουν διεκπεραιωθεί) η Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Ηλείας έχει εκδώσει τρεις οικοδομικές άδεις. Σύμφωνα με το υπουργείο, στις υπόλοιπες περιπτώσεις υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στους φακέλους που έπρεπε να συμπληρωθούν από τους δικαιούχους.
Εξάλλου, από τις 266 περιπτώσεις κατοικιών που χρήζουν επισκευής, αίτηση αρωγής έχει υποβληθεί για 83, εκ των οποίων διεκπεραιώθηκαν οι 38, όπου οι φάκελοι ήταν πλήρεις, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στους φακέλους.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι βασικές αιτίες που δεν υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις είναι οι εξής:
- Το 70% των δικαιούχων είναι μη μόνιμοι κάτοικοι, που δεν πιέζονται από κάποια ανάγκη και στην πλειονότητά τους δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στην υποβολή αίτησης για την παροχή βοήθειας.
- Παρατηρήθηκαν προβλήματα με τους τίτλους ιδιοκτησίας. Το ΥΠΕΧΩΔΕ παρενέβη και εδώ άμεσα και αποδέχθηκε στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, για την απόδειξη της κυριότητας του ακινήτου να αρκεί απλά η προσκόμιση δηλώσεων του Ν. 1599/86 από τον ιδιοκτήτη και δύο μάρτυρες.
- Υφίστανται ορισμένα προβλήματα με σπίτια που βρίσκονται σε δασική έκταση. Τονίζουμε ότι η βεβαίωση της Δασικής Υπηρεσίας ότι το κτίριο δεν είναι σε δασική περιοχή είναι απολύτως απαραίτητη για την παροχή χρηματοδότησης, όπως επιβάλλει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (σ.σ. στην ανακοίνωσεη παρατίθεται και το σχετικό απόσπασμα της απόφασης του ΣτΕ).
«Πρέπει και οι ίδιοι οι δικαιούχοι να βοηθήσουν με τη διαδικασία»
«Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι τα χρήματα των δωρητών δεν μπορούν να δίνονται ανεξέλεγκτα και χωρίς τα ελάχιστα απαραίτητα δικαιολογητικά, επισημαίνει το υπουργείο και προσθέτει: «Επίσης, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η έγκαιρη και πλήρης υποβολή των αιτήσεων και των λίγων απαραίτητων δικαιολογητικών είναι ευθύνη των δικαιούχων πληγέντων. Οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ κάνουν ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα, αλλά πρέπει να σπεύσουν και οι ίδιοι οι δικαιούχοι».
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι από τη στιγμή που η Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ελέγξει και διεκπεραιώσει τις αιτήσεις των δικαιούχων, η έκδοση της οικοδομικής άδειας εξαρτάται από την Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Ηλείας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, «τα κίνητρα που παρέχονται στους δικαιούχους είναι εξαιρετικά και το ΥΠΕΧΩΔΕ κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά του για να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά το πρόγραμμα αποκατάστασης των κτιρίων στις πυρόπληκτες περιοχές», ωστόσο όπως επισημαίνεται «πρέπει και οι ίδιοι οι δικαιούχοι να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια και να σπεύσουν να κάνουν χρήση των κινήτρων που τους παρέχονται. Και αυτό, φυσικά, πρέπει να γίνεται χωρίς να παραβιάζονται οι Νόμοι και με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των δωρητών».