Το Κόσοβο υιοθέτησε το πρώτο του σύνταγμα

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2008 13:55
A- A A+

Το πρώτο σύνταγμα του Κοσόβου υιοθέτησε σήμερα το κοινοβούλιο, δύο μήνες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του.

«Υιοθετώντας αυτό το σύνταγμα θέτουμε τις βάσεις που θα επιτρέψουν τη θεμελίωση του Κοσόβου, ως δημοκρατικού και κυρίαρχου κράτους», δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιακούπ Κράσνικι κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του κοινοβουλίου που είναι αφιερωμένη στο σύνταγμα.

Το σύνταγμα θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιουνίου, οπότε και η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, που διοικεί το Κόσοβο από το 1999, θα παραδώσει τις εναπομείνασες εξουσίες του στην αστυνομική και δικαστική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κηρύσσει το Κόσοβο μη θρησκευτικού χαρακτήρα, «ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δημοκρατικό, ενιαίο και αδιαίρετο κράτος».

Το σχέδιο του συντάγματος εγκρίθηκε από τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κόσοβο Πέτερ Φάιθ, ο οποίος προΐσταται του διεθνούς πολιτικού γραφείου που είναι επιφορτισμένο με την προετοιμασία της εγκατάστασης της αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο.

Ωστόσο τα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο της μετάβασης των εξουσιών από τον ΟΗΕ στην αποστολή της Ε.Ε. παραμένουν, αφού η Ρωσία έχει μπλοκάρει την υιοθέτηση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το σχέδιο του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών «περιμένει οδηγίες» από τη Νέα Υόρκη, αλλά είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει για ένα χρονικό διάστημα στο Κόσοβο με κάποιον τρόπο, υπό το καθεστώς που ορίζει η απόφαση 1244 του ΟΗΕ.

Το Κόσοβο διαχειρίζεται τις περισσότερες από τις υποθέσεις του, αλλά το σύνταγμα δημιουργεί υπουργείο Εξωτερικών, υπουργείο Αμυνας, δυνάμεις ασφαλείας, συνταγματικό δικαστήριο και υπηρεσία πληροφοριών.

Στο κείμενο του συντάγματος περιέχονται ειδικές διατάξεις για την προστασία της σερβικής μειονότητας, με βάση το σχέδιο του ΟΗΕ για την υπό διεθνή επιτήρηση ανεξαρτησία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή