Σχεδόν βέβαιες οι πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2008 21:50
UPD:22:02
A- A A+

Σε προώρες εκλογές οδεύει η ΠΓΔΜ, όπως όλα δείχνουν, μετά και την ανακοίνωση του συγκυβερνώντος «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι ότι στηρίζει τη σχετική πρόταση, που αύριο εξετάζεται από τη Βουλή.

Την πρόταση είχε καταθέσει το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας DUI, ενώ υπέρ της διάλυσης της Βουλής είχε ταχθεί νωρίτερα και το κόμμα του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE).

Έτσι, τα τρία αυτά κόμματα μαζί έχουν περισσότερους από 61 βουλευτές που απαιτούνται για να περάσει η πρόταση.

Σήμερα το βράδυ τα αρμόδια όργανα των κομμάτων DPA και VMRO-DPMNE αναμένεται να επικυρώσουν την απόφαση για στήριξη των πρόωρων εκλογών.

Κατά των πρόωρων εκλογών τάχθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM).

Η πρόεδρος του κόμματος Ράντμιλα Σεκερίνσκα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι «ότι με την σπουδή που επέδειξε του να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αποποιείται τις ευθύνες του την κρίσιμη αυτή στιγμή και θέτει σε κίνδυνο την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας».

Σημειώνεται πως αφότου η Βουλή αποφασίσει τη διάλυσή της, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μέσα διάστημα δύο μηνών.

Δηλώσεις Μιλόσοσκι

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε σήμερα το απόγευμα, ότι οι πρόωρες εκλογές αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Αναφορικά με την εξέλιξη των γεγονότων, όσον αφορά στη διένεξη που η Ελλάδα έχει με εμάς, τη διαδικασία ένταξης στις ευρωατλαντικές δομές, την αναποτελεσματικότητα του κοινοβουλίου και τα συμβάντα στο Βουκουρέστι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καλύτερη λύση από το να κληθεί ο λαός σε πρόωρες εκλογές». «Έτσι» συνέχισε «θα συσταθεί νέο, πιο αποτελεσματικό Κοινοβούλιο και θα διαμορφωθούν μεγαλύτερες δυνατότητες, ώστε να υλοποιηθούν πραγματικά αποτελέσματα και μεταρρυθμίσεις για εσπευσμένη ευρωατλαντική ένταξη».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο, να «παγώσουν» οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, λόγω πρόωρων εκλογών, ο κ. Μιλόσοσκι, ανέφερε: «Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η διαδικασία της οποίας ηγείται ο διαμεσολαβητής, κ. Μάθιου Νίμιτς. Η διαδικασία αυτή παραμένει στο ισχύον πλαίσιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή