Πεκίνο: Η ΔΟΕ να μην πολιτικοποιεί τους Αγώνες

Δαλάι Λάμα: Η Κίνα έχει το δικαίωμα να οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008 11:07
UPD:11:13
A- A A+

Την αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ο οποίος κάλεσε σήμερα την Κίνα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

«Πριν την ανάθεση, οι (κινέζοι) εκπρόσωποι είχαν δηλώσει, και σας το λέω όπως το θυμάμαι, ότι 'η ανάθεση των Αγώνων στην Κίνα θα συμβάλλει στην πρόοδο των κοινωνικών θεμάτων, ειδικά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δηλωσε σε δημοσιογράφους, ο κ. Ρογκ. «Αυτό –τόνισε- το θεωρώ περισσότερο ως ηθική και όχι ως νομική δέσμευση. Ζητάμε κατηγορηματικά από την Κίνα να σεβαστεί αυτήν την ηθική δέσμευση».

Αμεση ήταν η απάντηση του Πεκίνου που ζήτησε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να μην πολιτικοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Πιστεύω ότι οι υπεύθυνοι της ΔΟΕ υποστηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι παραμένουν προσηλωμένοι στον ολυμπιακό χάρτη, ο οποίος ορίζει ότι δεν πρέπει να υπεισέρχονται άκαιροι και άτοποι πολιτικοί παράγοντες», παρατήρησε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιανγκ Γιου και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι οι υπεύθυνοι της ΔΟΕ θα παραμείνουν προσηλωμένοι στον ολυμπιακό χάρτη».

O πρόεδρος της ΔΟΕ ζήτησε επίσης από την Κίνα να εφαρμόσει πλήρως, και το συντομότερο δυνατό, το νόμο που αφορά τα ξένα ΜΜΕ.

Τον Ιανουάριο του 2007, η Κίνα αποφάσισε να λάβει μέτρα για τα ΜΜΕ κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ωστόσο εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί για τα ξένα ΜΜΕ που θέλουν να καλύψουν τα γεγονότα στο Θιβέτ και σε άλλες περιοχές με θιβετιανές μειονότητες.

«Ζητήσαμε από τις κινεζικές αρχές να εγκρίνουν το νόμο για τα ΜΜΕ και το έπραξαν. Γνωρίζουμε ότι ό νόμος δεν εφαρμόζεται πλήρως. Ζητούμε από τις αρχές την πλήρη εφαρμογή του το συντομότερο», τόνισε ο κ. Ρογκ.

Δαλάι Λάμα: Η Κίνα έχει το δικαίωμα να κάνει τους Αγώνες

Εν τω μεταξύ, ο Δαλάι Λάμα επανέλαβε τη θέση του ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

«Υποστηρίζω την οργάνωση των διεθνών αγώνων από τους Κινέζους διότι η Κίνα είναι η αρχαιότερη και η πολυπληθέστερη χώρα. Πραγματικά το αξίζουν. Παρά τα γεγονότα του Θιβέτ, η θέση μου δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο Δαλάι Λάμα σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Ναρίτα(Τόκιο), κατά την αναχώρησή του για το Σιάτλ, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά τις ταραχές στο Θιβέτ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή