Ε.Ε.: Καμμία ανάμειξη στις εκλογές της Σερβίας

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008 12:35
A- A A+

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία για υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης δεν αποτελεί προσπάθεια ανάμειξης της «ευρωπαϊκής οικογένειας» στις σερβικές εκλογές της 11ης Μαΐου, δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κ. Ντόρις Πακ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κ. Πακ στην εφημερίδα «Ντάνας» του Βελιγραδίου, οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής ¶μυνας (ΚΕΠΠΑ) της Ε.Ε., κ. Χαβιέρ Σολάνα, ότι το Βελιγράδι πρέπει να υπογράψει τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με τις Βρυξέλλες πριν από τις επικείμενες σερβικές εκλογές, δεν αποτελούν ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας.

«Οι δηλώσεις του κ. Σολάνα κινούνται προς την κατεύθυνση της βούλησής μας να βοηθήσουμε το σερβικό λαό, ιδιαίτερα τη νέα γενιά για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν λένε (οι δηλώσεις) ποιον πρέπει να ψηφίσουν και δεν στηρίζουμε κανέναν από τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά (στηρίζουμε) ανθρώπους και ιδέες», διευκρίνισε η κ. Πακ.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως γνωρίζει ποιοι Σέρβοι πολιτικοί στηρίζουν την πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιοι προσεγγίζουν τη Ρωσία και απομακρύνονται από την Ε.Ε.

Η κ. Πακ δήλωσε επίσης πως η υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης δεν θα επηρεάσει την ολοκλήρωση της συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως υποστηρίζουν αρκετά κράτη-μέλη της Ένωσης.

«Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και των υπόλοιπων καταζητούμενων είναι πολύ σημαντική, αλλά αυτό μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο από τις εκλογές στη Σερβία», τόνισε η κ. Πακ και πρόσθεσε πως υπάρχει πάντα η δικλείδα ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εάν δηλαδή η Σερβία επιδείξει απροθυμία ως προς τη συνεργασία με τη Χάγη, μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να «παγώσει» τη συμφωνία, με τη μη επικύρωσή της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή