Η Ρωσία στηρίζει μία συμβιβαστική λύση στο Σκοπιανό

Δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών για Κυπριακό, διεύρυνση ΝΑΤΟ και Κόσοβο
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008 14:12
A- A A+

Η Ρωσία θα υποστηρίξει μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η οποία θα εξευρεθεί από τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Τιτόφ, μετά την συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Στην ατζέντα των συνομιλών Μπακογιάννη - Τιτόφ, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν το Κυπριακό, το Κόσοβο, η ενεργειακή πολιτική και βεβαίως η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Μόσχα, πιθανότατα κατά τα τέλη Απριλίου. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποιες συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ αυτών και του αγωγού South Stream», δήλωσε σχετικά ο κ.Τιτόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός επανέλαβε το ενδιαφέρον της Μόσχας για δίκαιη λύση του Κυπριακού, μια λύση η οποία –όπως σημείωσε- θα πρέπει να υποστηριχθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα χαιρέτισε την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τους οποίους, άλλωστε, θα συναντηθεί και ο ίδιος την επόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά το Κόσοβο, ο κ. Τιτόφ επανέλαβε ότι η θέση της Ρωσίας είναι κατά της ανεξαρτητοποίησής του, η οποία, όπως τόνισε, «παραβιάζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την εξεύρεση λύσης, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι 50 χώρες έχουν διακηρύξει ότι δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου, έναντι 37 χωρών που το έχουν ήδη αναγνωρίσει. Ο κ. Τιτόφ έκανε ακόμη λόγο για διαφορετικές προσεγγίσεις της διεθνούς κοινότητας επί του θέματος, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειονότητα των χωρών τάσσεται υπέρ της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τιτόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν πιστεύει ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί απάντηση στις διεθνείς προκλήσεις και πρόσθεσε: «Έχουμε άλλη άποψη για το πώς θα υπάρξει ασφάλεια και ειρήνη στο σύγχρονο κόσμο κι η Ρωσία δεν κατανοεί πώς η Ουκρανία και η Γεωργία θα μπορούσαν να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ». Όπως επεσήμανε, «στην περίπτωση της Ουκρανίας, η πλειοψηφία του λαού της δεν επιθυμεί την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και σε ό,τι αφορά τη Γεωργία, ένα μέρος της δεν θέλει αυτή την επιλογή».

Επόμενος σταθμός του κ.Τιτόφ μετά την Αθήνα, η ¶γκυρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή