Επανενεργοποιείται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα ύδατα του Έβρου

Υπογραφή ελληνοβουλγαρικής διακρατικής συμφωνίας το φθινόπωρο στην Αθήνα
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008 15:36
A- A A+

Το χρόνιο πρόβλημα της ροής των υδάτων του ποταμού Έβρου που δημιουργεί σημαντικές καταστροφές -με τις πλημμύρες- σχεδόν κάθε χρόνο (και ειδικά την άνοιξη) στο νομό, συζήτησε σήμερα στη Σόφια, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θανάσης Νάκος, με το Βούλγαρο υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Βαλερί Ιβάνοφ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στους ποταμούς Έβρο και ¶ρδα, αλλά και η προετοιμασία του σχεδίου διακρατικής συμφωνίας των δύο χωρών στους τομείς πολιτικής προστασίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην επανενεργοποίηση της τεχνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων των δυο χωρών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τα συμπεράσματα της επιτροπής θα συμπεριληφθούν στη διμερή συμφωνία επί θεμάτων πολιτικής προστασίας, που θα υπογραφεί το φθινόπωρο στην Αθήνα σε επίπεδο Πρωθυπουργών. «Αποφασίσαμε να επανενεργοποιήσουμε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, με συγκεκριμένη ατζέντα, χρονοδιάγραμμα και στόχο και τα συμπεράσματά της να συμπεριληφθούν στην προετοιμαζόμενη διακρατική διμερή συμφωνία», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Έλληνας υφυπουργός Εσωτερικών.

Όπως είπε ο κ. Νάκος, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι τον Οκτώβριο -έπειτα από διετή καθυστέρηση, όπως σημείωσε- εγκαθίσταται και στη βουλγαρική πλευρά σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις πλημμύρες.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εσωτερικών ζήτησε να εξεταστεί η ελληνική πρόταση για την από κοινού εκπόνηση μελέτης κατασκευής τεχνικών έργων και στις δύο χώρες, με συνεργασία και της Τουρκίας, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρξει οριστική λύση προς όφελος των λαών και των τριών χωρών.

Πιο αναλυτικά, ο υφυπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης:

1. Ζήτησε την επανενεργοποίηση της τεχνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που η λειτουργία της έχει ατονήσει, σε υψηλότερο επίπεδο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

2. Έθεσε το ζήτημα της εφαρμογής της οδηγίας 60/2007 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποχρεώνει σε συνδιαχείριση της κατάστασης συνολικά και όχι μεμονωμένα, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας ολοκλήρωσε την κατασκευή 6 ηλεκτρονικών σταθμών μέτρησης και έγκαιρης ειδοποίησης (Ορμένιο, ¶ρδας, Πύθιο, Ερυθροπόταμος, Κήποι, Δέλτα) και σε περίπου ένα μήνα θα μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία τους.

3. Τόνισε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την κατασκευή των αντίστοιχων σταθμών στο έδαφος της Βουλγαρίας.

4. Επισήμανε την ανάγκη άμεσης καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης, δηλαδή παροχή στοιχείων εκ μέρους της Βουλγαρίας, τόσο για τον ακριβή αριθμό και τη δυναμικότητα των φραγμάτων των ποταμών, όσο και τα περιθώρια αποθήκευσης που υπάρχουν σε αυτά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή